Nieuw Belgisch adres op de Zuidpool

Advertentie
Mijn weer
 • Nieuw station Prinses Elisabeth bevindt zich dichtbij de kust. Foto: IPF

  Het gloednieuwe station met weerinstrumenten. Foto: IPF

  Windturbines en zonnepanelen voorzien in de energie. Foto: IPF

  Het onderzoeksstation vanuit kinderogen. Foto: IPF

  Het opgehoopte ijs breekt aan de kust in ijsbergen. Foto: IPF

  De ijsmarathon bij extreme omstandigheden.

  Ver van huis. Foto: IPF

  Het onderzoeksstation trekt ook striptekenaars aan. Foto: IPF

 • Nieuw Belgisch adres op de Zuidpool
  16.02.2009 16:35

  Kosten noch moeite werden gespaard om de nieuwe basis, Prinses Elisabeth, op Utsteinen te realiseren.  De onderzoeksbasis is de eerste “zero emission” die ooit werd gebouwd. Het gebouw is zo ontworpen dat er zo weinig mogelijk energie vereist is om er comfortabel te wonen. De inhuldiging afgelopen zondag heeft echter al voor de nodige emissies geleid om de sponsers en ministers ter plaatse ter krijgen.

  • Advertentie

  Zero emissie

  Het gebouw is dermate goed geïsoleerd dat er weinig energie wordt verbruikt. De luchtcirculatie gebeurt via een gesofisticeerd ventilatiesysteem.  De energie is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen: negen windturbines,  fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen. De eerste twee zorgen voor de elektriciteit, die ruim 100 kWh kunnen leveren. De themische zonnepanelen zorgen voor het smelten van de sneeuw met het oog op drinkwater en het verwarmen van het station. De meeste panelen worden voor het optimale gebruik naar het noorden gericht. We bevinden ons hier in het zuidelijke halfrond en daar staat de zon op het middaguur in het noorden! Het water wordt volledig gerecycleerd  en voor 75% hergebruikt. Eén vierde van het gerecycleerde water wordt, na maximaal 5 keer gerecycleerd te zijn, via een rotsspleet onder het gebouw afgevoerd.

  Wetenschappelijk onderzoek

  Het wetenschapsstation heeft een dubbele missie: fundamenteel onderzoek verrichten naar het klimaat en de gemeenschap betrekken bij het klimaat- en milieuprobleem.  Verschillende landen en wetenschappelijke instituten tonen alvast een grote belangstelling in het Belgische zuidpoolstation. Het wetenschappelijke onderzoek richt zich op het bestuderen van de geologie en van de micro-organismen rond de basis. Verder zal een groep glaciologen data verzamelen over de ophoping van de sneeuw en de beweging van de ijskap. Naast onderzoek is er ook oog voor de media en de educatie. De boodschap die gegeven wordt, is er één van duurzame ontwikkeling, meerbepaald energiebeheer. Het gebouw op Antarctica is in staat om in zijn energie te voorzien, zonder enige uitstoot van broeikasgassen. Dit toont aan dat gelijkaardige technieken kunnen gebruikt worden in meer gematigde gebieden.

  Weer op Antarctica

  Antarctica of de zuidpool is, in tegenstelling tot de Noordpool, een continent. Boven het ijskoude continent is de lucht zwaar en ligt er een permanent hogedrukgebied.  De lucht boven het centrale continent is zo koud, dat het maar weinig waterdamp bevat.  Sneeuwen doet het er dus niet zo vaak. Als er sneeuw valt blijft het uiteraard ook liggen. De sneeuw stapelt zich jaar na jaar op, waardoor er een kilometers dikke ijslaag ontstaat. Aan de randen van de ijskap breekt het ijs af, waarbij zee-ijs ontstaat. Het weer in het ruige binnenland is door de hoge luchtdruk stabiel. In de zomermaanden, van oktober tot maart, schijnt de zon er vaak. Naast diepblauwe luchten, komen er geregeld hoge wolkenvelden voor en soms lensachtige wolken. Doordat de lucht er zo droog is, kan je soms honderden kimometers ver zien.  In de winter is het er, boven de poolcirkel, 6 maanden donker. De kustgebieden krijgen vaak met neerslaggebieden te maken, die soms veel sneeuw en wind brengen. In tegenstelling tot het binnenland, kruipt de temperatuur soms wel boven het vriespunt. Ook in het binnenland kan het hard waaien. Er zijn immers geen obstakels, die de wind kunnen hinderen. De (officieel) koudste plek van de aarde is Vostok, waar het kwik op 21 juli 1983 tot -89 graden daalde.

  Marathon op de ijsvlakte

  Marc Dekeyser,een medewerker van het Oceanisch Meteorologisch Instituut, heeft net een verblijf van 3 maanden op Patriot Hills achter de rug (zie kaart hiernaast). Als meteoroloog was hij verantwoordelijk voor de weerberichten. Het is immers van levensbelang dat de vliegtuigen veilig op het ijs landen. Het weer is daarbij cruciaal. Marc heeft ook niet stil gezeten. Onder extreme omstandigheden liep hij 100 km in nog geen 12 uur 50 minuten en won hij de Antarctic Ice Marathon. Wie doet het hem na bij -15 graden en een krachtige wind!

  Bronnen: www.antarcticstation.org, www.icemarathon.com, www.waterweerwind.be, Foto's IPF, International Polar Foundation

   

   

  Door: DH