Onweer boven Middellandse Zee

Advertentie
Mijn weer
 • Mist tijdens de ochtend komt veel voor in de herfst. Foto: Corina Magielse

  Mist komt in de Ardennen nog vaker voor. Vooral dan in de koude valleien, zoals dit webcambeeld tijdens de ochtend van 21 september laat zien.

  Weerkaarten met de hoogtetemperaturen op ongeveer 5 km. Hoe roder, hoe warmer. De blekere kleuren rond de Middellandse Zee verraden dan ook een koude bovenlucht.

  Bewerkt satellietbeeld van deze ochtend. De rode stippen duiden op onweersbuien.

  Tornado in het Spaanse Javéa. Uitsnede van youtube.

  Visueel satellietbeeld van deze ochtend. Vele wolkenpartijen zijn over het zuiden te vinden. Bij ons zijn de wolken inactief.

  Weerkaart van vandaag met ook op de grond een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee. Bij ons trekt een inactief koufront voorbij.

  Weerkaart voor komende zaterdag. Bij ons blijven storingen uit de buurt. Het blijft dus, dankzij de nabijheid van een hogedrukgebied, droog. Boven de Middellandse Zee ligt er nog steeds een lagedrukgebied.

 • Onweer boven Middellandse Zee
  21.09.2009 09:28

  Het is herfst. Vaak het seizoen van de najaarsstormen. Maar, soms ook het seizoen van de milde zon, die nauwelijks nog verbrand. Het is dan erg aangenaam in de zon. Daarentegen doemt er tijdens de kille ochtenden vaak mist op, heel vervelend voor de ochtendspits. In het zuiden is het in het najaar meestal nog erg zonnig en warm. Maar, na een dorstig hete zomer, komen er in de landen rond de Middellandse Zee geregeld stevige onweersbuien voor. Nu ook weer is het noodweer in het nieuws.

  • Advertentie

  Zomer in het zuiden

  Doorgaans hebben de landen rond de Middellandse  Zee een droge en zonnige zomer.  Enkel wat plaatselijke onweersbuien kunnen de rust even verstoren. Maar zo’n bui, is het gewoon opnieuw stralend en warm weer. In ons land markeert een onweersbui vaak een verandering van luchtmassa. Na een plensbui is het vaak wisselvallig en fris, waarna het na verscheidende dagen opnieuw warmer wordt. Een volgende onweersbui maakt dan opnieuw de overgang naar de herfst. Over het zuiden is dat niet zo. Daar blijven ze een gehele zomer lang in dezelfde warme en droge luchtmassa.

  Herfst in het zuiden

  Dat verandert echter in het najaar. Koude polaire lucht weet dan verder naar het zuiden te dringen.  Deze lucht is erg onstabiel, gezien de koude lucht in de hoogte nauwelijks opwarmt, maar de temperatuur in onderste lagen vrij hoog blijft. Een warme luchtbel, die van de grond opstijgt, blijft tot op grote hoogte warmer zijn omgeving. Tijdens het opstijgen, condenseert het deeltje met wolkenvorming. De wolken groeien dus erg hoog, wanneer de bovenlucht koud is. Daarboven komt nog dat de lucht over de Middellandse Zee strijkt, zodat de onderste luchtlaag erg vochtig wordt. Dit zijn alle ingrediënten, die nodig zijn voor stevige onweersbuien: vocht, warmte en een stevige koude bovenlaag.

  Vrijdagavond en zaterdagnacht was het goed raak in Frankrijk. In het Zuid-Franse Cannes viel 93 millimeter neerslag in 12 uur tijd. Ook zondagnacht heeft het op een aantal plaatsen weer flink gespookt. In het Italiaanse Capo Palinuro viel 70 millimeter en in het Griekse Kalamata 66 millimeter. Het weerstation Palermo Punta Raisi, gelegen aan de noordkust van het Italiaanse eiland Sicilië, registreerde 50 millimeter neerslag.

  Stevige onweersbuien

  Op het bewerkte satellietbeeld is te zien hoe dikke wolkenpartijen boven het westelijk Middellands zeegebied liggen. Vooral Italië heeft momenteel heel wat onweders, dat zie je aan de rode stippen, die de onweersactiviteit weergeeft. Ook de Balearen, Corsica en Sardinië krijgen veel nattigheid. Verder is Zuid-Frankrijk nog steeds doelwit van onweersbuien, al krijgt vooral het oostelijke deel van de Franse Rivièra opnieuw felle buien. Die zijn overigens al te zien op het satellietbeeld.  

  Wind- en waterhozen

  Wanneer onweersbuien een rotatie vertonen, kunnen ze ook wind- of waterhozen produceren. Dat gebeurde vorige donderdag. In het stadje Javéa, in de provincie Alicante, zorgde een windhoos voor verschillende gewonden. Op de film hieronder kan je getuige zijn van de chaos die er afspeelt op moment dat de windhoos overtrekt. Er zijn ook beelden van de windhoos boven water, op dat ogenblik spreken we van een waterhoos. Wind- en waterhozen komen voor bij erg intense onweersbuien.

  De volgende dagen

  Boven de Middellandse Zee blijft  een koude bovenlucht aanwezig. De meeste buien concentreren zich de volgende dagen vooral op Italië, Griekenland en delen van Turkije. Frankrijk en Spanje lijken voorlopig aan de ergste buien te ontsnappen.  

  Bij ons blijft de droogte verder duren. Op de weerkaart van vandaag verschijnt er wel een storing, die echter bij ons enkel bewolking produceert. De komende tien dagen wordt het door het weermodel geen neerslag van betekenis berekend. Dit is dankzij het hogedrukgebied, dat steevast in de buurt blijft, meestal met kerndruk ten zuiden van Ierland.  Dat is te merken aan de vele rosse grasvelden en de vroege bladverkleuring.  

  Door: DH