Bill Gates wil orkanen stoppen

Advertentie
Mijn weer
 • Een orkaan heeft een duidelijke cirkelvorminge structuur met een oog in het midden. Ze komen voor boven de warme subtropische zeeën.

  Hierboven een satellietbeeld van dinsdag 1 september 10 uur Belgische tijd. Jimena is een krachtige orkaan, bijna 5 op de Saffir-Simpson schaal. Ze beweegt in noordelijke richting over de Stille Oceaan. Een tropische depressie organiseert zich tot een nieuwe orkaan over de Atlantische Oceaan. Ze krijgt dan de naam Erika.

  Vooral kustgebieden hebben veel te lijden onder het geweld van orkanen. Niet zozeer de wind is een probleem, maar wel de vloedgolven. Hier zie je de gevolgen van de orkaan Katrina, die in 2005 een ware ravage in New-Orleans veroorzaakte.

  Een reusachtige golf aan de kust, veroorzaakt door een orkaan boven de oceaan. Foto: PA

 • Bill Gates wil orkanen stoppen
  01.09.2009 12:33

  Bill gates, de rijkste man van de noordelijke en zuidelijke hemisfeer, heeft –naast vele anderen wellicht- z’n buik vol van de orkanen. Jaarlijks zorgen de razende winden en de vloedgolven voor miljoenen dollars aan schade.  Bill Gates wil dat bekomen door de oceanen figuurlijk te herprogrammeren. Alvast zal het plan nog niet opgaan voor dit orkaanseizoen. Een heel krachtige orkaan, Jimena, is op de weerkaarten verschenen en bedreigt de westkust van Mexico.

  • Advertentie

  Jimena

  Orkaan Jimena is geklasseerd als categorie 4, bijna 5, de hoogste ladder op de Saffir-Simpson schaal. De winden zijn gemiddeld 250 km/u met rukwinden die 300 km/u kunnen halen.  De orkaan komt vandaag aan land op het Mexicaanse schiereiland, Baja Californië. De overheid heeft al hele kustregio’s geëvacueerd. Eens aan land, neemt de wind wellicht sterk af en ook de trekrichting van de orkaan neemt dan wat af. Omdat het systeem dan voor lange tijd over eenzelfde gebied ligt, kunnen er grote hoeveelheden neerslag vallen. Er wordt tussen 250 l/m² en 375 l/m² verwacht. Ter vergelijking, dit zijn de hoeveelheden die bij ons op 3 tot 4 normale maanden valt.

  Nieuwe orkaan

  Ondertussen is aan de Atlantisch zijde een nieuwe tropische depressie ontstaan. Die komt na de orkaan Danny. Volgens de verwachting van het Orkaancentrum in Miami groeit deze depressie uit tot een orkaan. De orkaan wordt dan Erika gedoopt. Voor dejaren ’80 kregen alle orkanen vrouwennamen door de meteorologen, hoofdzakelijk een mannelijk beroep in die tijd. De feministen maakten hieraan een einde. Als deze storm uitgroeit tot een orkaan, kan ze naar Florida koersen om vervolgens langs de oostkust naar het noordoosten te verdwijnen. Na een poosje verschijnt ze dan als een ex-tropische storm op de Europese weerkaarten. Net zoals dit met “Bill” het geval was. De orkaan kan ook de golf van Mexico induiken of de landen in Midden-Amerika teisteren. Het is aan de meteorologen om een zo juist mogelijke de koers van orkaan in te schatten. Hierdoor kan men preciesere evacuatiezones afbakenen.

  Ontstaan orkanen

  Er zijn twee belangrijke vereisten. Ten eerste is er een lagedrukgebied met een gesloten circulatie nodig, die in alle lagen van de atmosfeer aanwezig moet zijn. Op een satellietbeeld zie je deze heel goed terug, als een schijfvormige wolkenzone.  Een tweede noodzaak is warm zeewater, waardoor convectie ontstaat. Zeewater verdampt en wordt met de lucht mee omhoog gezogen, waarna het condenseert, er wolken ontstaan en het gaat regenen. Bij dit fenomeen, condensatie, komt warmte vrij die de lucht extra doet opstijgen, waardoor de luchtdruk verder daalt. Door die dalende luchtdruk wordt er nog meer vochtige lucht van boven het zeewater omhoog gezogen. Ook deze condenseert en dat betekent dat het harder gaat regenen. Door de hierbij weer vrijkomende energie daalt de luchtdruk nog verder en neemt de wind geleidelijk in kracht toe. En zo kan een orkaan zich boven warm water ontwikkelen en vervolgens lang in stand houden. Orkanen ontstaan waneer de temperatuur van het zeewater 27 graden of meer bedraagt.

  Bill Gates wil orkanen stoppen

  Reeds eind 2008 werd bij het octrooicentrum van de Verenigde Staten een aanvraag ingediend voor patenten omtrent een aantal methoden die orkanen in de Golf van Mexico beheersen of voorkomen. Samen met 12 andere uitvinders wil Gates miljoenen dollars ter beschikking stellen om de schade, die door orkanen wordt veroorzaakt, te verminderen en soms ook te stoppen. Dit zouden ze doen door het warme water, dat zich aan het oppervlak van het zeewater bevindt, te vervangen door kouder water dat zich eronder bevindt. Hierdoor zou het oppervlaktewater afnemen. Het warme water is immers de voedingsbron van de orkanen.

  Deze werkwijze is totaal verschillend van deze in de jaren ‘60 en ‘70. Toen werden een reeds geboren orkanen bestrooid met zilverjodide. Hierdoor nam de kracht van de orkaan tijdelijk af, om daarna echter opnieuw de oorspronkelijke kracht te hernemen. Dit project werd afgeblazen, omdat men vreesden dat men hierdoor de koers en de kracht van de orkaan zou wijzigen. De vraag is eveneens of Bill zijn pretentieuze plannen daadwerkelijk zal kunnen uitvoeren. Hier en daar worden de wenkbrauwen toch al flink gefronst.

  Bronnen: www.nhc.noaa.gov, www.dailytech.com, MeteoConsult “Bill tegen Bill”

   

  Door: DH