Eerste orkaan in de maak? 10-05-2018 door Britta van Gendt

Advertentie
Mijn weer
 • Eerste orkaan in de maak? 10-05-2018 door Britta van Gendt
  10.05.2018 13:15

  Het orkaanseizoen staat voor de deur, maar tot nu toe gebeurde er in het Atlantische bassin niets. Het Amerikaanse weermodel GFS laat nu echter op de ‘zeer lange’ termijn het ontstaan van een mogelijk eerste orkaan van het seizoen zien. Andere weermodellen gaan daar echter nog niet in mee. Het is dan ook nog even afwachten hoe het zich allemaal ontwikkelt. Wij kijken mee.

  Op het noordelijk halfrond begint het orkaanseizoen officieel op 1 juni en loopt dan door tot en met eind november. In deze periode is het zeewater warm genoeg om een storm van dit kaliber te doen ontstaan. Daarvoor is een zeewatertemperatuur van tenminste 27 graden nodig, in combinatie met de ‘juiste’ omstandigheden, waaronder bijvoorbeeld convectie en weinig windschering.

  Brongebied
  De meeste orkanen ontwikkelen zich net voor de West-Afrikaanse kust en trekken vervolgens over de Atlantische Oceaan westwaarts richting het Caribisch gebied en/of de Golf van Mexico. Kijken we echter naar de actuele temperatuur van het zeewater ten westen van Afrika, komt dit met gemiddeld 17 graden nog lang niet in de buurt van de benodigde 27 graden, al warmt het water daar in deze tijd van het jaar nu wel heel snel op.

  Uitzonderingen
  Niet alle (mogelijke) orkanen ontstaan echter in datzelfde brongebied. De zeewatertemperatuur van de Caribische Zee ligt bijvoorbeeld vrijwel het gehele jaar tussen 27 en ruim 29 graden, dus komt het in die omgeving tot een snel uitdiepend en actief lagedrukgebied en zijn de overige omstandigheden juist, kan een orkaan daar ook ontstaan. De ontstaanswijze is dan alleen net even anders.

  Snel uitdiepend lagedrukgebied
  Dit laatste lijkt op de lange termijn mogelijk te gebeuren. De weerkaarten laten tot nu toe weinig tot geen activiteit voor wat betreft orkanen zien, maar vooral het Amerikaanse weermodel GFS laat op maandag 21 mei de ontwikkeling van een snel uitdiepend lagedrukgebied boven de zuidelijke Caribische Zee zien en deze trekt vervolgens geleidelijk noordwaarts richting de Golf van Mexico.

  Amerikaanse weermodel volhardend
  Zoals gezegd, het is natuurlijk nog erg ver vooruit en of het überhaupt tot een eerste orkaan gaat komen, is dan ook nog de vraag. De andere weermodellen waaronder het Europese ECMWF zijn er het nog niet mee eens, maar het Amerikaanse weermodel is volhardend. Al enkele berekeningen achter elkaar komt hij met deze ontwikkeling, al zien we wel steeds verschillen in zijn koers daarna.

  Grote onzekerheid
  Op basis van eerdere berekeningen deze week leek het lagedrukgebied wat meer noordwestwaarts te bewegen, de Golf van Mexico op, maar volgens de huidige berekeningen neigt hij nu meer noord- tot noordoostwaarts. Met deze koers zou het geheel dan net ten westen van de Amerikaanse staat Florida uitkomen, maar het vasteland nog niet bereiken. 

  Vroeg in het seizoen
  Als het inderdaad tot een orkaan of tropische storm zou komen, zou dit al tamelijk vroeg in het seizoen zijn, maar het kan nog vroeger. Vorig jaar kwam het op 20 april al tot een eerste tropische storm (Arlene) in het Atlantische bassin. In de hele maand mei was het toen vervolgens rustig en pas in juni kwam het tot de eerstvolgende tropische storm Bret.

  Orkaan in januari
  In 2016 kwam het zelfs in januari al tot een eerste orkaan. Deze orkaan, Alex, ontwikkelde ook boven de warme Caribische wateren en trok vervolgens noordoostwaarts de Atlantische Oceaan op. Vooral de Bermuda eilanden en later de Azoren kregen met (de restanten van) deze orkaan te maken, met veel wind en hevige windstoten, en op de Azoren uiteindelijk vooral nog heel veel regen.

  • Advertentie

  Door: Britta van Gendt