Zonnige, maar koude periode in het verschiet

Advertentie
Mijn weer
 • Het ECMWF model toont het hogedrukgebied dat koude, droge lucht aanvoert richting ons land.

 • Zonnige, maar koude periode in het verschiet
  07.10.2015 14:11

  Na een warme zomer en een koele septembermaand lijkt de tweede week van oktober frisser dan normaal te verlopen. Er is wel veel zon aanwezig. Welke omstandigheden leiden tot deze, klaarblijkelijk tegengestelde, situatie.

  • Advertentie

  Brongebieden

  Droge en zonnige conditie’s ontstaan vaak onder invloed van hogedrukgebieden en dat wordt volgende week ook niet anders. Hoewel de atmosfeer droog is en de zon dus vrijspel heeft, is het brongebied van de aangevoerde lucht cruciaal om de maximumtemperaturen te bepalen. Volgende week bevinden we ons aan de zuidzijde van een hogedrukgebied met kern over Scandinavië waardoor lucht uit het noordoosten tot het oosten wordt aangevoerd. Deze lucht heeft als brongebied Noord-Rusland waar het nu al behoorlijk koud is. In de koude lucht kan de zon niet genoeg energie toevoegen om de normale maxima te behalen.

  Koude nachten

  Tijdens de heldere condities kunnen de temperaturen ’s nachts ook vlot dalen tot gemiddeld 3 of 4 graden. Daarom starten we tijdens de ochtend al met een achterstand op de normale temperaturen. De zon heeft dus extra moeite om het land op te warmen.

  Bronnen: MeteoGroup

  Door: SH