Gladheid

Advertentie
Mijn weer
 • Bruggen en viaducten komen niet in contact met de aarde en kunnen vlugger bevriezen dan de bodem.

  De grafiek met de evolutie van de temperatuur voor de volgende dagen laat zien dat vooral tijdens het weekend de minima tot onder het vriespunt kunnen uitkomen.

 • Gladheid
  29.11.2017 15:19

  Vanochtend moest op een aantal plaatsen de ijskrabber bovengehaald worden waar de auto buiten is blijven overnachten. De luchttemperatuur was op een aantal plaatsen negatief geworden. Toch bleek het op de wegen, met uitzondering van enkele bruggen, niet echt glad te zijn.

  • Advertentie

   

  Warmtereservoir
  Bij heldere nachten kan het in deze periode van het jaar flink afkoelen en de temperaturen kunnen dan negatief worden.  
  Toch worden de wegen niet altijd glad. Zeker in het begin van de winter komt dat door het aanwezige warmtereservoir in de ondergrond. Immers bij een warme periode wordt er warmte opgeslagen in de ondergrond van de aarde. Tijdens de nacht komt deze warmte vrij, waardoor net aan het aardoppervlak de temperatuur nog juist positief blijft en er geen gladheid op de weg wordt gevormd.

  Vochtigheid
  Het spreekt voor zich dat voor de vorming van rijm en ijs er ook vochtigheid nodig is. Deze vochtigheid kan aanwezig zijn door de vorming van condensatie. Dat krijg je als de lucht voldoende afkoelt totdat het verzadigingspunt bereikt wordt en er waterdruppeltjes worden gevormd, die zich dan op oppervlakken vastzetten. Vochtigheid kan uiteraard ook van neerslag komen, al dan niet winters. Het kan ook zijn dat er overdag neerslag valt en dat deze nog niet is opgedroogt tijdens de nacht. Als het dan vriest, dan bevriezen ook de natte oppervlakken.

  Gladde wegen
  Om ijsvorming te krijgen op het wegdek heb je dus negatieve temperaturen en vochtigheid nodig. Als één van beide ontbreken zal het ook niet glad worden. Zo kan het zijn dat bij strenge vorst, maar droge lucht, het niet nodig is om de wegen te strooien. Er ontbreekt immers vochtigheid dat kan bevriezen. Als de temperaturen niet negatief zijn, spreekt het voor zich dat er geen gladheid voorkomt. Hoewel er bestaat hierop één uitzondering....bij een koudereservoir.

  Koudereservoir
  Na een langere koude periode kan het tot op een grotere diepte vriezen in de bodem. De vrieskou zit dan in de grond. Als er dan een zachtere periode aanbreekt, waarbij warmere lucht wordt aangevoerd, kan het bij heldere nachten toch gebeuren dat er ijsvorming optreedt op het wegdek. Dat komt door de koude in de grond, die dan toch voor een negatieve temperatuur van het aardoppervlak kan zorgen. Als er dan vochtigheid aanwezig is, kan er gladheid voorkomen, terwijl de luchttemperatuur toch positief is.

   

  Opgelet !
  De volgende dagen mogen we 
  koude nachten verwachten. Vooral tijdens het weekend kan het op vele plaatsen tot lichte vorst komen. De aangevoerde lucht is vrij vochtig en dus mogen we toch wel gladheid verwachten door het aanvriezen van condensatievocht. Het ziet er wel naar uit dat deze gladheid niet overal zal voorkomen. Meestal op bruggen en viaducten, maar ook hier en daar op het gewone wegdek, indien dit voldoende kan afkoelen. Dat maakt het dan ook weer veel gevaarlijker, omdat het een lokaal gebeuren zal zijn.

  Door: Michel Nulens