Nog meer sneeuw in de Alpen !

Advertentie
Mijn weer
 • Een fraai beeld in de Alpen met het sneeuwtapijt.

  De volgende dagen zien er winters uit, ook in West-Europa en bij ons.

 • Nog meer sneeuw in de Alpen !
  07.01.2016 16:06

  Vandaag veel sneeuw !Met een actieve storing die van west naar oost over de Alpen schuift kwam er vandaag een flink pas sneeuw bij. Vooral in Frankrijk, Zwitserlan en Italië viel er locaal tussen 25 en 30 cm sneeuw. Sommige weermodellen voorzagen zelfs tot lokaal 40 cm, maar het wordt nog even afwachten hoe lang het front dat hiervoor verantwoordelijk is blijft slepen deze avond en nacht. De vorstgrens lag vanmorgen rond 1100 m, maar met het front was er ook zachtere lucht en deze avondd komt de vorstgrens gemiddeld rond 1700 m te liggen. In Italië komt de vorstgrens op 2000 m te liggen.

  • Advertentie


  Oostenrijk zonnig !Oostenrijk kon echter genieten van een zonnige dag. Het front met sneeuwval komt er immers pas vanavond toe. Echter onder verzwakt vorm, waardoor de hoeveelheden beperkter zullen zijn met slechts tussen 2 en 10 cm verse sneeuw. De vorstgrens ligt er wel een stuk lager met 1200 m.


  De volgende dagen wordt het niet echt veel verse sneeuwval verwacht. Met uitzondering van enkele sneeuwbuien, blijft het droog tot zaterdagnacht. Dan zorgt een volgende storing opnieuw voor sneeuwval, meestal tussen 10 en 15 cm. De vorstrgens komt in het weekend tussen 1500 en 1700 m te liggen. In de Italiaanse Alpen echter rond 2100 m. In Oostenrijk is het dan wel kouder met de vorstgrens rond 1100 m.

  Lange termijn winters !
  Op de lange termijn zien de wintercondities er veelbelovend uit. Volgens de meest recente weermodellen stroomt koudere lucht over grote delen van Europa en over de Alpen met geregeld enkele fronten die verse sneeuw meebrengen. Misschien is het een beetje voorbarig, maar het lijkt wel of de winter in aantocht is. Zeker en vast voor de Alpen, maar mogelijk ook voor West-Europa.


  Door: Michel Nulens