Stormdepressie

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De weerkaart voor vannacht 00UTC, een sterk windveld trekt over ons land met stormwinden op zee.

  Figuur 2: De windstoten verwacht door de verschillende weermodellen in knopen. De hoogts verwachte windstoten gaan tot boven 100 km/u in het binnenland.

  Figuur 3: Het KMI waarschuwd voor een gevaarlijke situatie: code oranje (bron: KMI)

 • Stormdepressie
  02.01.2018 15:13

  Een depressiekern over de Atlantische oceaan nadert de komende dagen ons land en vanaf middernacht wordt een sterk windveld verwacht. Het gaat om een vrij uitzonderlijke situatie waarbij de rukwinden in het binnenland de grens van 100 km/u kunnen passeren.

  • Advertentie

  Een randdepressie geässocieerd met een uitgestrekt lagedrukgebied bevindt zich in het pad van de straalstroom. Hierdoor gaat de depressie enerzijds ons land met rasse schreden naderen, en anderzijds zal de kern gaan intensiveren en uitdiepen. Rond middernacht is de kern geëvolueerd tot een stormdepressie. Bij een storm spreken we van rukwinden tot 9 Bft. Op zee wordt deze grens zeker gehaald.

  In het binnenland worden windsnelheden verwacht van 6 tot 7 Bft, maar in het bijzonder zijn het de verwachte rukwinden die het gevaar vormen. Er zijn maximale windstoten mogelijk tot 90, of lokaal 110 km/u. Het is vooral tijdens de passage van stevige regenbuien dat de windstoten erg hevig kunnen zijn. Er is bovendien ook kans op onweer en hagel.

  De windstoten zijn hevig genoeg om schade te veroorzaken aan bomen, structuren e.d. Er wordt dus aangeraden om verplaatsingen te beperken, vooral tijdens het tweede deel van de nacht.

  Bron: MeteoGroup, KMI

  Door: SH