Orkaan Chapala

Advertentie
Mijn weer
 • Orkaan Chapala net voor de ingang in de Golf van Aden.

  De verwachte koers van de orkaan.

  De verwachte positie van de orkaan Chapala op dinsdagochtend met in de rechterbovenhoek de windsnelheden. Ditmaal met de mooie applicatie van MeteoGroup, MeteoEarth.com

 • Orkaan Chapala
  02.11.2015 16:11

  Yemen maakt zich op voor orkaan Chapala. Het land heeft sinds de metingen nog geen orkaan geregistreerd. Het is bang afwachten voor de vele regens, tot 500 mm  op een dag, die het tropische systeem zal meebrengen. Met windsnelheden van ruim 120 km/u en rukwinden tot 150 km/u kan het systeem al flink wat windschade berokkenen, al zal de wind snel gaan liggen.

  • Advertentie

  Categorie 4 naar 1
  Een orkaan van categorie 2 is momenteel zijn rondjes aan het draaien boven de Arabische Zee. De orkaan heeft de naam Chapala gekregen, wat al een stuk sympathieker overkomt. Het is een opmerkelijke orkaan, gezien de orkaan tijdelijk categorie 4 haalde, een vrij zeldzaam gegeven in het gebied. Een zware jongen, of flinke meid zeg maar, die momenteel verder in kracht afneemt in de smalle zeeëngte van de Golf van Aden. Geklemd tussen Somalië en Yemen, kiest Chapala uiteindelijk voor het laatst genoemde. Yemen heeft echter, sinds de metingen in 1945 nog niet oog in oog gestaan met het oog van de orkaan. Dat centrum van de orkaan komt dinsdagochtend in Yemen aan wal. Tegen dan zal de orkaan nog categorie 1 zijn met gemiddelde windsnelheden van iets boven 120 km/u en uitschieters tot 150 km/u.

  Veel regen
  Niet zozeer de wind zal dus een probleem zijn, het systeem zal immers snel gedegradeerd zijn tot een tropische storm. Het is vooral de regen die voor overstromingen zal zorgen en dus wellicht ook menselijk leed zal teweeg brengen. Meteorologen verwachten 400 tot 500 mm water op 24 uren tijd. Ter vergelijking, in ons land valt er gemiddeld 800 mm regen. In een droog woestijnland waar doorgaans per jaar niet meer dan 50 mm valt, zal het tienvoudige dus ongetwijfeld wat teveel van het goeie zijn. De bodem kan er immers niet veel vocht opnemen, waardoor het meeste afvloeit via de doorgaans droge wadi’s, die in modderstromen zullen veranderen. Het wordt dus bang afwachten voor de regio.

  Zeldzaam
  Het gebied heeft nog geen orkanen in het verleden geregistreerd. In het gebied staat er doorgaans een sterke windschering, dat is een aanzienlijke windsprong en verandering in windsnelheid met de hoogte. Die zorgt ervoor dat buien uit elkaar worden geblazen en zich dus niet kunnen organiseren. Bovendien onderdrukt de aanvoer van vrij droge woestijnlucht het verdampings- en condensatieproces. Hierdoor is er meestal niet de latente warmte, die nodig is om een orkaan te voeden en verder te doen ontwikkelen. Momenteel is het zeewater van de Arabische Zee wel erg warm, rond 30 graden, waardoor er wel genoeg verdamping is. Door het ontbreken van een flinke windschering heeft het tropische systeem zich kunnen ontwikkelen.

  Bronnen: MeteoGroup

  Door: DH