Zware storm eist twee mensenlevens in Frankrijk

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Rukwinden tijdens de ochtend bij de passage van de storm (km/u).

  Figuur 2: Rukwinden tijdens de namiddag (km/u).

  Figuur 3: Op de weerkaart is de storm te zien die gisteren voor een ravage zorgde in Frankrijk.

 • Zware storm eist twee mensenlevens in Frankrijk
  07.03.2017 15:10

  Een kleine, maar krachtige randdepressie ontwikkelde zich gisteren langs de flank van een grote depressie over de Atlantische oceaan. De storm, die wel eens Zeus genaamd werd, trok van het zuidwesten van Engeland richting Bretagne. Bij momenten haalde de storm zelfs orkaankracht (12 bft.).

  • Advertentie

  De randdepressie diepte zich snel uit en langs de zuidflank ontstond er een erg krachtig windveld. De storm trok van Bretagne richting de Alpen tijdens maandan 06/03/17. Er werden dan ook erg krachtige rukwinden opgemeten. Op figuur 1 kan je rukwinden zien die de kust van Bretagne geteisterd hebben tijdens de ochtend, er werden windstoten opgemeten tot wel 190 km/u! Deze wind zorgde dan ook voor een erg krachtige golfslag aan de kust.

  Maar ook in het binnenland ging de storm flink tekeer, daar werden bij regelmaat rukwinden opgemeten boven 100 km/u. De storm verstroorde het openbare leven door omgewaaide bomen, stormschade aan gebouwen en langs de kust werden wegen en bruggen afgesloten. 600.000 gezinnen vielen ook tijdelijk zonder stroom. Er vielen helaas ook twee doden te betreuren. Een 44-jarige automobilist kwam in Dordogne om het leven door een boom die nabij Périgueux omviel. Het andere slachtoffer is een chauffeur die gasflessen vervoerde. Een grote tak kwam neer op zijn vrachtwagen in Thorame-Haute, in het departement Alpes-de-Haute-Provence.

  Het gevaar is echter nog niet geweken, de storm trok verder naar de Alpen waar dan ook flink wat sneeuw viel, plaatselijk meer dan 1m. Door de wind heeft deze sneeuw zich dan ook plaatselijk opgehoopt waardoor het risico op lawines toeneemt de komende dagen.

  Bronnen: MeteoGroup, MeteoFrance

  Door: Sam Hias