Mogelijke Tornado uitbraak in de V.S.

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Een hoogtetrog brengt onstabiele lucht richting het centrum van de V.S.

  Figuur 2: Op deze figuur is de CAPE waarde gegeven, deze index geeft een maat voor de onstabiliteit. Het is duidelijk dat er een sterke onstabiliteit zich in de regio zal bevinden.

  Figuur 3: Analoge weersituaties zorgden in het verleden al voor zware tornado uitbraken.

 • Mogelijke Tornado uitbraak in de V.S.
  22.04.2016 14:03

  De lente, en in het bijzonder de maand april, is traditioneel de start van het tornado seizoen in de Verenigde staten. Hoewel het hoogtepunt van het tornado seizoen zich pas in juni afspeelt, zijn er in het verleden al zeer zware onweders gepasseerd tijdens april. Zoals in 2009, toen 86 tornado’s werden waargenomen over een periode van 2 dagen.

  • Advertentie

  April is net zo’n gevaarlijke maand omdat de temperatuurscontrasten tussen het noorden en het zuiden van Noord-Amerika steeds groter worden. Deze contrasten stimuleren de onstabiliteit die zware onweders doet ontstaan. Dit jaar werder echter abnormaal weinig tornado’s waargenomen, de synoptische situatie leende zich simpelweg niet tot het onstaan van deze destructieve wervelwinden.

  Verschillende weerbureau’s voorspellen echter een gevaarlijke situatie tijdens de komende week. In het algemeen worden tornado uitbraken tijdens de lente veroorzaakt door een hoogtetrog die vanuit Canada, langs de Rocky Mountains, afzakt richting het zuiden. Wanneer deze trog zich dan oostwaarts verplaatst, wordt aan de voorzijde warme, vochtige lucht uit de Golf van Mexico aangezogen. Het contact tussen deze warme lucht aan de oppervlakte en de koudere luchtlagen op hoogte zorgt voor een toegenomen onstabiliteit. Wanneer deze situatie vergeleken wordt met gelijkaardige synoptische situaties uit het verleden, blijkt dat in 5 van de 10 gevallen een tornado uitbraak werd waargenomen. We hopen dan ook dan onze buren uit de Nieuwe Wereld voldoende voorbereid en gewaarschuwd zijn.

  Bronnen: MeteoGroup, The Weather Underground

  Door: SH