Record zacht ?

Advertentie
Mijn weer
 • De huidige synoptische situatie laat duidelijk de zuidelijke luchtstroming zien.

  De synoptische situatie op het einde van de week, waarbij we zien dat de stroming meer westelijk wordt.

  Het EPS model bevestigd de geleidelijke minder hoge temperaturen.

 • Record zacht ?
  08.11.2015 15:39

  Wame lucht
  De zachte luchtstromingen waar we dit weekend in vertoeven worden voornamelij veroorzaakt de plaatsing van de drukgebieden. Hoge luchtdruk over Oost-Europa en lage luchtdruk over de Atlantische Oceaan, waardoor een redelijk strakke zuidelijke luchtstroming, warme lucht naar onze regio transporteerd. Hierdoor komen de temperaturen ver boven de normale waarden uit.

  • Advertentie


  Record ?
  Voor deze periode van het jaar mogen we als maxima normaal 11 graden verwachten en als minima waarden rond 4 graden. Zoals reeds vermeld kwam het kwik uit op 19,6 graden, wat bijzonder hoog is. Zaterdagochtend tikte het kwik af op 16,4 graden. In de records kon een dergelijke waarde voor 7 november niet gevonden worden en mogen we dus van een record zachte nacht spreken. Uiteraard is dit minder spectaculair, maar we merken het wel. Als we in de nacht buiten komen voelen we de zachte luchtstroming en een winterjas hebben we echt niet nodig. De gegevens gaan waarschijnlijk wel anders verschijnen in de klimatologische tabellen. Immers zaterdagavond koelde het meer af dan de minima in de ochtend. Deze waarde in de avond, rond 13,8 graden zal dan in de tabellen opgenomen worden, terwijl het eigenlijk veel zachter was.


  Nog een week zacht !
  Hoewel de volgende dagen de temperaturen wat lager uitkomen, blijft het bijzonder zacht met minima rond 12 graden en maxima rond 14 graden. Pas na volgend weekend lijkt het kwik zich te gaan normaliseren en komen de maxima uit op de huidige minima, dus worden er maxima verwacht rond 11 graden.


  Door: MN