Orkaan Patricia is fel afgezwakt.

Advertentie
Mijn weer
 • Een bewerkt satellietbeeld van de orkaan toen ze net voor de Mexicaanse westkust lag.

  Een infro-rood satellietbeeld van de orkaan waarop het oog goed zichtbaar is.

  De plaats waar de orkaan verwacht werd aan land te gaan.

 • Orkaan Patricia is fel afgezwakt.
  24.10.2015 08:43

  De orkaan Patricia is afgezwakt tot een orkaan van tweede categorie. Ze blijft wel gevaarlijk, waarschuwde het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC).

  • Advertentie


  Door de storm sneuvelden bomen en werden er verschillende auto's van de weg geblazen. Er is nog geen melding gemaakt van slachtoffers en volgens plaatselijke bronnen is de schade mogelijk niet zo erg geweest als oorspronkelijk werd gevreesd.Er worden evenwel nog steeds windsnelheden gemeten van om en bij de 210 kilometer per uur.

  Patricia kwam in Mexico aan land als een categorie vijf op de fujita-schaal. In het Midden-Amerikaanse land was in de aanloop naar de storm groot alarm geslagen. Zo werden volgens lokale functionarissen vijftienduizend toeristen geëvacueerd uit het gebied rond badplaats Puerto Vallarta, dat verder relatief dunbevolkt is

  De orkaan, die als categorie 5 - het hoogst mogelijke niveau - aan land ging, werd beschouwd als de zwaarste sinds het begin van de metingen. Volgens het in Miami gevestigde US National Hurricane Centre werden onophoudelijke snelheden van 270 kilometer per uur gemeten toen de orkaan in Mexico aan land kwam, maar er waren zelfs uitschieters bij van 400 kilometer per uur. Intussen is de storm afgezwakt tot categorie 2, maar het blijft uitkijken geblazen. De orkaan kan rampzalig veel schade aanrichten, aldus weerkundigen. "De extreem gevaarlijke orkaan Patricia beweegt zich nu verder landinwaarts over het zuidwesten van Mexico", luidt het ook in het rapport.

  Bron : Het Laatste Nieuws - website / US National Hurricane Center (HNC)

  Door : W.VdB