Bijzondere orkaan Lorenzo

Advertentie
Mijn weer
 • Satellietbeeld van Lorenzo in de buurt van de Azoren, met een nog duidelijk centraal oog.

  Positie van de orkaan ten westen Ierland op donderdagmiddag.

  Vrijdagnacht ligt de orkaan met centrum over het noorden van Ierland, waarna de extratropische storm snel aan energie inboet.

  Vrijdagmiddag ligt ten kern over Engeland met uitloper naar onze gebieden.

 • Bijzondere orkaan Lorenzo
  03.10.2019 13:44

  Het gebeurt niet vaak dat een orkaan zo dichtbij Europa in de buurt komt, maar Lorenzo lukte dat wel. Dinsdag en woensdag trok Lorenzo met orkaankracht over de Azoren, met daar erg veel regen en wind, en inmiddels trekt de storm Ierland in. De restanten trekken het komende etmaal over ons land, maar veel stelt het allemaal niet meer voor. Toch is het best een bijzonder idee dat een toch wel historische ‘oud-orkaan’ over het land trekt.

  Op 28 september 2019 schreef orkaan Lorenzo historie. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center, raasde er nooit eerder een orkaan met deze kracht (categorie 5) zo noordelijk én oostelijk op de Atlantische Oceaan. De weermodellen hadden allemaal veel moeite met zijn verwachte pad, maar dat hij nog met orkaankracht over de Azoren zou gaan trekken, was al snel duidelijk. Inmiddels flink afgezwakt, trok Lorenzo op 2 oktober met nog steeds gemiddelde windsnelheden van 145 kilometer per uur (categorie 1) en veel regen over de Portugese Archipel. Op het kleinste en meest noordelijke eiland Corvo werd een windstoot van 163 kilometer per uur gemeten. Het was de zwaarste ‘storm’ sinds 20 jaar op de Azoren.


  Onzeker pad

  De weg die de orkaan daarna af zou leggen, bleef nog lang onzeker. Er waren berekeningen die hem richting IJsland zouden laten trekken, maar er waren ook weermodellen die hem het vasteland van Europa op zouden laten trekken. Of dat nou via de Britse Eilanden of Frankrijk zou zijn, was ook nog onduidelijk. Maar inmiddels is ook dat duidelijk. Lorenzo trok noordwaarts en kwam daardoor boven steeds kouder zeewater uit, waarna hij relatief snel in kracht afnam.


  Ierland

  De kern van de inmiddels gewone depressie lag donderdag net ten westen van Ierland, maar de regen en het windveld wisten het vasteland al wel te bereiken. In de loop van donderdagmiddag kwam het vooral in de kustgebieden al tot een stormachtige wind, 8 Bft, met soms ook forse windstoten, terwijl het zwaarste windveld nog moest komen. Het Ierse weerbureau Met Éireann waarschuwde donderdag voor zware regenval, mogelijke overstromingen en vallende bomen. De hevigste wind en de felste buien wordt overigens voor het zuidelijke deel van het land berekend door het Europese weermodel ECMWF. De MOS berekend windsneldheden tot 120 km/u in het zuidwesten van Ierland. Op zich dus geen uitzonderlijke windsnelheden voor die regio.


  Richting ons land

  Na Ierland en England volgt ons land met regen en windsnelheden tot 50, aan zee 60 km/u. De ex-tropische storm heeft dus veel van zijn pluimen verloren en zal dus niet veel indruk maken. De restanten van Lorenzo zal dus niet in het collectief geheugen blijven. Voor meteorologen is het dus wel wat meer bijzonder omdat het niet vaak gebeurt dat een ex-orkaan pal over ons land trekt.


  Feitjes

  Op het zwaarste moment kwam orkaan Lorenzo tot gemiddelde windsnelheden van 260 kilometer per uur en nog zwaardere windstoten. De laagst gemeten kerndruk was 925 hPa. Het was bovendien de tweede categorie 5 orkaan van het seizoen op de Atlantische Oceaan tot nu toe, en de zesde zo zware storm op de Atlantische Oceaan in de afgelopen 4 jaar.

  • Advertentie

  Britta Van Ghent en Dirk Hostens