Nog geen winter in stad Québec

Advertentie
Mijn weer
 • Vanochtend was het niet koud in de stad Québec, zelfs geen vorst. Ook aan de Oostkust van de VS is het bijzonder zacht.

  De scheiding tussen de koude lucht vanuit Canada en de warme lucht uit de Golf van Mexico is soms zeer scherp, net zoals vanochtend. Weerkaart is van 13u onze tijd van ECMWF.

  Mon pays n'est pas un pays, c'est l'hiver. Foto: Wikipedia

  Zaterdag viel er in de stad Québec regen bij 10 graden. Een ongewoon beeld voor eind november. Beeld van Webcams.travel

  Normaal ligt er begin december al sneeuw. Hier het webcambeeld van vorig jaar. Beeld van Webcams.travel

  Ook Montreal beleeft koude winters. Foto: Wikipedia

 • Nog geen winter in stad Québec
  28.11.2015 15:45

  Polar Outbreaks
  Terwijl de winter normaal gezien genadeloos toeslaat in het oosten van Noord-Amerika, is het net heel zacht geweest de afgelopen tijd. Het oosten van de VS en Canada is berucht om zijn felle winterinvallen, waarnaast veel sneeuw ook heel plotse temperatuursdalingen voorkomen. Een van de redenen van die zogenaamde “polar outbreaks” is de geografie van het Noord-Amerikaanse continent. Als we kijken naar het oostelijke deel dan valt het volgende op. De Rocky Mountains vormen een barrière voor de invloed van de Stille Oceaan. Met een overwegend westelijke stroming, zorgt de Atlantische Oceaan al helemaal niet voor een tempering. Enkel wanneer de wind uit het zuiden komt, wordt er zachte en vochtige lucht vanuit de Golf van Mexico aangevoerd. Dat is net de afgelopen dagen het geval geweest, waarbij hoge temperaturen gemeten zijn tot ver naar het noorden.

  • Advertentie

  Québec
  Ook in het normaal reeds winterse Québec, was het de afgelopen dagen erg zacht. Het kwik lag er gisteren zaterdag rond 10 graden en het regende. De webcams van afgelopen zaterdag toonden eerder een weerbeeld van London, dat zelfs op een hogere breedtegraad ligt, en wel doorgaans zacht winterweer heeft. Bij een polaire outbreak, is de scheiding tussen koud en warm zeer scherp en valt er hierbij ook vaak heel veel sneeuw. Een pak sneeuw van meer dan 50 cm is niet zo ongewoon voor de oostkust en dan zeker niet voor steden als bijvoorbeeld Boston, Montréal of Québec. De scheiding met de koude lucht is de winter in Noord-Amerika soms wel heel sterk. Dat zien we ook aan de temperatuurskaart van zaterdagochtend hiernaast.

  Mon pays, c’est l’hiver
  De stad Québec bevindt zich in het zuiden van de gelijknamige provincie, maar beleeft nietemin barre winters. Net als de rest van de provincie komen de winden meestal uit het westen en voeren daarbij ijskoude lucht uit het hart van het besneeuwde Canada aan. Niet voor niets zong de singer-song writer Gilles Vigneault: “mon pays n’est pas un pays, c’est l’hiver”, mijn land is geen land, mijn land is winter”. Soms wordt een koude periode eens onderbroken door een opstoot van zachte lucht vanuit het zuiden. Dat lijdt niet zelden tot problemen. In de hogere luchtlagen wordt er immers warme lucht aangevoerd, waardoor de neerslag vaak grotendeels uit water bestaat. Die valt op een diepbevroren ondergrond of op bevroren objecten. Deze ijsstormen zijn berucht en kunnen soms veel schade aanrichten. Maar laten we toch ook de erg mooie kant van het klimaat aan de overkant van de plas belichten. Voor de stad Québec begint de winter doorgaans al in november en duurt tot ver in het voorjaar. Vaak ligt er in april nog een pak sneeuw. In maart ligt er soms 2 meter sneeuw. Sneeuwstormen komen er geregeld voor. En wat is nu mooi aan dit alles? Uiteraard de sneeuw- en ijspret die er elke winter gegarandeerd is. Bovendien is de lucht erg droog, waardoor de kou beter te verdragen is. De sneeuw valt bovendien bij lage temperaturen en is dus poederig. Die klop je zo van je mantel. Heel wat anders dan de natte sneeuw die doorgaans in ons land valt. In het voorjaar is het wel al zachter en dan wordt de sneeuw kleveriger, wat men “lentesneeuw” noemt. Men heeft in de regio overigens vele namen voor sneeuw, vermits de sneeuw telkens in wat andere meteorologische omstandigheden valt.

  Normalere temperaturen
  Ondertussen is er nog geen sneeuw in de stad Québec en dat is toch wel vrij bijzonder. Enkele jaren geleden lag de de stad er ook “sneeuwvrij” bij, wat vele inwoners in de ogen deed wrijven. Waar is de sneeuw? De volgende dagen gaat het kwik ook naar iets normale waarden, maar het blijft toch nog steeds te zacht voor de tijd. Bovendien verwachten we voor de regio nog geen sneeuw van betekenis.

  Bronnen: Wikipedia, Webcams Travel, MeteoGroup

  Door: Dirk Hostens