Bomb Cyclone

Advertentie
Mijn weer
 • Een zeer actief en snel uitdiepend lagedrukgebied trekt nu over het noordoosten van de Verenigde Staten, met veel neerslag, wind en hoge golven. Bron: MeteoEarth.

  Dit is een satellietbeeld van gisteren en daarop is de enorme krul van de storm goed te zien. Bron: NASA.

  Hele koude lucht is vanuit het noorden uitgezakt over Canada en grote delen van de Verenigde Staten, met regionaal temperaturen rond -30 graden. Pas volgende week lijkt de kou geleidelijk weg te trekken, maar nu is het nog volop winters. Bron. MeteoEarth.

  Dit is een foto van @CarolinasRISA via Twitter. Bizarre omstandigheden.

 • Bomb Cyclone
  05.01.2018 14:54

  Al ruim een week is het ijzig koud in grote delen van de Verenigde Staten. In de noordelijke staten Montana, North Dakota en Minnesota was het tijdens de jaarwisseling regionaal -30 graden! Ook in New York was het recordkoud, met daar -12 graden. En nog steeds is het niet voorbij. De kou is nog wat verder uitgezakt naar het zuiden van de Verenigde Staten, met zelfs in de ‘sunshine state’ Florida vorst en voor sommige inwoners daar de eerste sneeuw ooit gezien. Bovenop de extreme koudegolf trekt momenteel een zeer snel uitdiepend lagedrukgebied, door de Amerikaanse media inmiddels ‘Bomb Cyclone’ genoemd, over de noordoostkust en was de waterstand zeer hoog.

  Eind vorig jaar lag een hogedrukgebied boven het westen van de Verenigde Staten, met daar nog vrij hoge temperaturen, veel zon en droogte. Dit resulteerde in ernstige bosbranden in en rond de staat Californië. De oostelijke helft van de Verenigde Staten was op dat moment vooral onder invloed van lagedrukgebieden en bijbehorende storingen. Tussen het hogedrukgebied, grofweg ten westen van de Rocky Mountains, en de lagere luchtdruk vooral ten oosten van het gebergte, stak een zeer koude noordelijke wind op, die langs de oostzijde van de ‘Rockies’ diepvrieskoude lucht Amerika in blies.

  Verder zuidwaarts
  Ook na de jaarwisseling bleef de koude lucht gehandhaafd in vooral de noordoostelijke helft van de Verenigde Staten. De Great Lakes waren ijzig koud en de bekende Niagara Waterfalls deels bevroren. De koude lucht breidde zich vervolgens steeds verder uit naar het zuiden, waarna het in een aantal van de normaal erg warme ‘Southern States’ ook tot vorst kwam.

  Groot temperatuurverschil
  Zodra er vanaf de Atlantische Oceaan dan een lagedrukgebied nadert, wordt daar vooruit erg zachte en vochtige oceaanlucht aangevoerd en deze botst uiteindelijk tegen de koude lucht boven land aan. Er ontstaat op dat moment een zeer groot temperatuurverschil en op die grens van koude en warme lucht ontstaan dan ook zware buien. In de koude lucht in dit geval sneeuwbuien en er is dan ook veel gevallen, zelfs tot in delen van Florida.

  Alles tegelijk
  Toen naderde ook nog eens het actieve stormlaag dat nu boven het noordoosten van de Verenigde Staten ligt. De kerndruk van het lagedrukgebied daalde zo snel, dat hij de naam ‘Bomb Cyclone’ kreeg. Deze ging en gaat niet alleen gepaard met heel veel neerslag en iets minder koude lucht, maar ook nog eens met veel wind en zeer zware windstoten, wat langs de oost- en noordoostkust in hoge golven resulteerde. Tegelijkertijd was net als bij ons sprake van springtij, waardoor bij ons afgelopen woensdag alle stormvloedkeringen tegelijk dicht gingen. Een unieke situatie. In de Verenigde Staten hebben ze geen stormvloedkeringen, dus daar stroomt het zeewater gewoon binnen. Diverse kustgebieden, waaronder ook de stad Boston, overstroomden dan ook deels. Extreme situaties dus, maar door de ijzige kou die daar nog bovenop kwam werd het nog extremer. De water- en sneeuwmassa werd bij temperaturen onder nul een soort slush (zacht ijs), met daarin ook flinke ijsplaten die in de stroom werden meegevoerd.

  Noordoosten nog koud
  Hoewel Florida vandaag alweer in rustiger vaarwater terecht komt, met zelfs weer ruimte voor zon en hogere temperaturen, blijft het in vooral in het noordoosten van de Verenigde Staten vooralsnog extreem winterweer, met regionaal opnieuw veel sneeuw, lokaal overstromingen en diepvrieskou. Pas na het weekend lijkt het op veel plaatsen gedaan te zijn met de strenge tot zeer strenge vorst en krabbelt het kwik ook in bijvoorbeeld Boston weer iets boven nul uit.  

  Winterweer in eigen land
  Het koudere weer dat er in de loop van het weekend bij ons in zou komen, zit steeds minder goed in de weerkaarten. Het wordt wel een paar dagen wat kouder, met vooral zondag en maandag overdag 2 tot 4 graden en ’s nachts temperaturen rond het vriespunt, maar het is slechts van korte duur. De op dat moment noordoostelijke wind draait vanaf dinsdag alweer terug naar zuidoost en later zuid, waarna de temperaturen weer omhoog gaan en rond 7 graden uitkomen.

  • Advertentie

  Door: Britta van Gendt