De warmste plaatsen in ons land

Advertentie
Mijn weer
 • Woensdag komt er een einde aan de hittegolf.

 • De warmste plaatsen in ons land
  03.07.2015 17:15

  De hittegolf blijft nog even aanhouden, volgens de meest recente weermodellen komt er op woensdag 08 juli een einde aan de hitte. Dan komen de maxima niet meer boven 25 graden uit. Dat het niet overal even warm is in ons land, is algemeen geweten. Aan zee is het vaak koeler en dat kan soms meer dan 10 graden verschillen als er een zeebries komt opzetten.

  • Advertentie


  Bij een oostenwind kan het kwik aan de kust even hoog oplopen als in het binnenland, omdat dan de invloed van de zee niet meetelt, maar er wordt warme landlucht aangevoerd. De meesten onder ons weten ook dat de Antwerpse en Limburgse Kempen meestal enkele graden hoger uitkomen dan het centraal gedeelte van het land. Dit heeft louter te maken met de bodemgesteldheid, immers in de Kempen zijn het zandgronden. Zand heeft als eigenschap om veel vlugger op te warme dan bijvoorbeeld leem. Anderzijds koelt zand ook vlugger af, zodat de minima in de Kempen dan ook wat lager uitkomen. Een andere locatie die vaak ook hogere temperaturen kent is de streek van de Gaume met het meetpunt in Virton. Aan de zuidelijke flank van de Ardennen kan daar vaak iets wamere lucht naartoe schuiven en ook de bodemgesteldheid is mede verantwoordelijk voor de wat hogere temperaturen.


  Hoewel de gegevens eerder indirect zijn, omdat er geen meetstation in steden voorkomen, moeten we er echter ook rekening mee houden dat steden of verstedelijkte gebieden vaak een drietal graden hoger uitkomen, dan de landelijke gebieden er omheen. Oorzaak zijn de stenen huizen, de stoepen, het asvalt en het veelvuldig voorkomen van beton. Immers stenen hebben ook de eigenschap van vlugger warmer te worden dan bijvoorbeeld gras. Dat merken we ook vaak als we ons hand op een zonovergoten dag op de vensterbank of tegen een muur laten rusten. Vaak worden we dan ook verrast door de plotse hitte die daarvandaan komt.