Zonnepanelen en temperatuur

Advertentie
Mijn weer
 • Bij temperaturen van 30 °C is er een verlies van 5 %.

  De invalshoek van de zonnestralen is een belangrijke factor voor het rendement van zonnepanelen.

 • Zonnepanelen en temperatuur
  21.07.2015 14:12

  Afgelopen periode kregen we bijzonder veel zon en vooral ook erg hoge temperaturen, die geregeld de tropische grens van 30 graden hebben overschreden. Je zou dan gaan denken dat de mensen met zonnepanelen enorme prestaties krijgen, maar is dat wel zo ?

  • Advertentie


  Een zonnepaneel of een fotovoltaïsch paneel zet zonne-energie om in elektriciteit. Hiervoor worden een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd, waarbij de zonne-energie kan opgevangen worden. Een fotovoltaïsche cel bestaat meestal uit silicium in twee lagen. Onder invloed van het zonlicht gaat er tussen deze twee lagen een elektrische stroom lopen. Deze stroom wordt dan getransporteerd naar de omvormer, die dan de opgevangen elektriciteit op het stroomnetwerk zet. Al zijn er ook andere toepassingen mogelijk met de zonnepanelen, zoals het rechtstreeks aandrijven van een motor (auto, vliegtuig).


  De opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van verschillende factoren. De hellingshoek van het invallend zonlicht levert in België de hoogste opbrengst bij een hoek van 35 of 36 graden. Ook de richting van het paneel is uiteraard van belang, de beste richting is 5 graden ten westen van het zuiden. Er bestaan ook echter meedraaiende panelen, hier zal het rendement hoger zijn. Dat de oppervlakte van het paneel van belang is spreekt voor zich. Uiteraard zorgt de aanwezigheid van de zon voor meer opbrengst, maar ook de temperatuur is van belang.


  De temperatuur is vooral van belang bij hoge waarden. Er wordt immers minder elektriciteit opgewerkt bij hoge temperaturen dan bij lage temperaturen. Dit heeft te maken met de betere elektrische geleiding in materialen bij lage temperaturen, hoe lager de temperaturen hoe minder de elektronen door elkaar bewegen en hoe meer spanning er kan opgewekt worden. Zo kan het zijn dat op een zonnige dag in oktober of maart met een temperatuur van 10 graden, de opbrengst hoger is dan in de zomermaanden bij 35 graden. Berekeningen tonen aan dat vanaf 30 graden Celsius het rendement van een zonnepaneel nog 95 % bedraagt. Daarbij moet je er ook aan denken dat de temperatuur van het zonnepaneel veel hoger is dan de 30 graden van de luchttemperatuur. Koeling van de panelen kan echter wel helpen om bij deze temperaturen toch een hoge opbrengst te krijgen.


  Nu we weten dat een hoge temperatuur zonnepanelen negatief beïnvloeden kunnen we de omstandigheden misschien verbeteren door de panelen te koelen in de zomermaanden. Anderzijds heb je wel het beste rendement bij helder en zonnig weer, waarbij er veel wind staat. Immers zo gebeurt er een natuurlijke afkoeling. De volgende dagen zal niet de temperatuur voor een lager rendement zorgen, maar vooral de aanwezigheid van wolkenvelden. Het kwik ligt de volgende 10 dagen meestal rond 20 graden.

  Door: MN