Tyfoon Soudelor erg gevaarlijk

Advertentie
Mijn weer
 • Een visueel satellietbeeld van Soudelor door NOAA.

  De positie van de tyfoon Soudelor in MeteoEarth rond 16u onze tijd.

  De positie van de tyfoon Soudelor in MeteoEarth donderdagmiddag rond 16 u onze tijd.

  De neerslagverwachting voor de regio rond Taïwan met de positie van het oog donderdagmiddag.

  Zelfde beeld maar dan rond 17.30u onze tijd. Het oog is Taïwan dicht genaderd.

 • Tyfoon Soudelor erg gevaarlijk
  05.08.2015 15:15

  De supertyfoon Soudelor van categorie 5 is momenteel nog een 3 waard, maar wordt de volgende dagen opnieuw ge-upgraded naar categorie 4. Naar verwachting krijgt het noorden van Taïwan een full hit met verwachtte windsneldheden van ruim 200 km/u en mogelijk rukwinden tot 260 km/u.

  • Advertentie

  Geschiedenis
  Er is ondertussen al veel verschenen in de media rond de supertyfoon. Niet zomaar, want het is geen katje om zonder handschoenen te pakken. Waakzaamheid bij een dergelijke superorkaan blijkt dus wel nodig, al zijn ze in de regio wel gewend aan orkaanwinden. Afgelopen maandag raasde het systeem nog over Saipan, waar het met een categorie 2 toch heel wat schade aanrichtte. Boven open water kreeg Soudelor opnieuw veel energie en daalde de luchtdruk naar 885 hPa. De laatste supertyfoon, Vongfong, had een kerndruk van 900 hPa.

  Taïwan in de vuurlinie
  Ondertussen is de megaorkaan niet meer zo krachtig, maar dat neemt niet weg dat het een gevaarlijk tropisch systeem blijft. Ondertussen is de gemiddelde windsneldheid afgenomen naar 200 km/u, wat nog steeds hallucinant hoog is. Daarmee is het geen categorie 5 meer, maar wel categorie 3. Nietemin gaat de tyfoon opnieuw aan kracht winnen. Morgen donderdag zou Soudelor een gemiddelde wind hebben van 215 km/u met rukwinden tot 260 km/u. Morgenmiddag (onze tijd) nadert het oog Taiwan met een treksnelheid van ruim 20 km/u. Volgens het Europese rekencentrum ECMWF bereikt het oog rond 20u onze tijd het noorden van Taïwan. De krachtigste winden bevinden zich net ten noorden van het oog. Ten zuiden ervan zijn de winden iets minder intens. Het uiterste noorden tot noordoosten van het eiland, waar ook de hoofdstad Taïpei ligt,  zou het dus wel eens zwaar te verduren kunnen krijgen.

  Je kan de storm zelf non-stop tracken op onze site www.meteoearth.com

  Door: DH