Kans op winterse neerslag

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De neerslaghoeveelheden van gisteren 19/11/2015

  Figuur 2: Achter het koudfront ruimt de wind en wordt er verstoorde polaire lucht aangevoerd.

  Figuur 3: De weerkaarten die de situatie typeren tijdens het komende weekend.

  Figuur 4: De sneeuwverwachting van het Europese weermodel.

 • Kans op winterse neerslag
  20.11.2015 15:13

  Afgezien van een koude periode aan het begin van oktober, verliep de afgelopen herfst uitzonderlijk zacht. De weerkaarten voorspellen voor dit weekend echter de eerste ‘winterprik’. Doch is het slechts een prikje, de temperaturen dalen net genoeg zodat er kans is op winterse neerslag. Echter de kans is zeker niet gelijkwaardig over het ganse land.

  • Advertentie

  Natte sneeuw

  Na enkele regenachtige dagen verlaat het koudfront vandaag eindelijk ons land na een slepende tocht met veel neerslag als gevolg. Gisteren (19/11) viel er tot 20 mm neerslag in het centrum van het land (zie figuur 1). Achter het front ruimt de wind naar het noordwesten waardoor lucht van polaire oorsprong over West-Europa stroomt (figuur 2 & 3). Deze lucht is traditioneel sterk gestoord als gevolg van de tocht over het, relatief warme, zeewater. Morgen bevinden we ons dus in een koude polaire luchtbel en bovendien worden er bij regelmaat ook buien aangevoerd vanaf de Noordzee. Deze buien hebben het potentieel om een winters karakter te krijgen. Volgens de laatste modelberekeningen gaat het in Vlaanderen echter niet zo’n vaart lopen. Bij maxima rond 7 graden liggen de temperaturen nog iets te hoog voor het ontstaan van natte sneeuw in Laag-België. Het wordt dus nog even afwachten tot echter winterpretweer, morgen zal het vooral erg guur aanvoelen door de koude luchten en noordwestenwinden.

  De sneeuwgrens daalt echter wel onder de hoogtegrenzen van de Ardennen. In de hoger gelegen gebieden in het zuiden van het land zal het dus wel tot, aanvankelijk natte, sneeuw komen. Volgens UKMO en ECMWF wordt er gemiddeld 2 cm verwacht de komende twee dagen (zie figuur 4). Morgen blijft de sneeuw aanvankelijk nog niet liggen door de zachte ondergrond (vannacht gaat het nog niet vriezen).

  Korrelhagel

  In het binnenland kan wel een ander weersverschijnsel de kop opduiken. Namelijk korrelhagel, door de koude bovenluchten (-35 °C op 500 hPa hoogte) ontstaat er namelijk een vrij sterke onstabiliteit. Door dalende en stijgende luchtbewegingen kan hagel gevormd worden, deze hagel wordt echter niet zo groot in deze koudere condities. Het gaat eerder om kleine hagelkorrels die korrel- of stofhagel genoemd worden.

  Bronnen: MeteoGroup

   

  Door: SH