Hoge luchtdruk

Advertentie
Mijn weer
 • Verbrandingstoestellen die zuurstof gebruiken vormen een potentieel gevaar.

  Synoptische toestand van gisteren met kern van hoge luchtdruk van 1039 hPa

  Vandaag is de luchtdruk reeds wat afgenomen

 • Hoge luchtdruk
  14.05.2019 14:13

  Hoge luchtdruk, lage temperaturen
  Een krachtig hogedrukgebied met kern van 1042 hPa bevond zich gisteren over de Noordzee, vlakbij de Nederlandse kusten. Dit hoog zorgt voor zonnig weer, maar met een noordoostenwind wordt eerder koude lucht aangevoerd van polaire oorsprong. Vandaar dat het kwik nog niet zo bijzonder hoog uitkwam met maxima van gemiddeld 15 graden.

  • Advertentie

  Heeft hoge luchtdruk invloed op ons ?
  Buiten dat we dan vaak kunnen genieten van zonnig weer, zijn er inderdaad ook wel enkele gevaren aan verbonden. Zeker in de maand mei, kan het bij heldere condities tijdens de nachten flink afkoelen en is er de mogelijkheid tot grondvorst of zelfs lichte vorst. Dat was in ieder geval zo voor de Ardennen, daar flirte het kwik in de ochtenduren met het vriespunt. Ook in de Kempen kwam het aan de grond tot lichte vorst. Gevoelige plantjes die al buiten vertoeven kunnen hierdoor beschadigd geraken, evenals sommige bloesems van fruitbomen.

  Sluipmoordenaar
  Echter de hoge luchtdruk bevat ook nog een ander gevaar, waardoor iedere keer een aantal mensen verrast worden en soms het leven erbij laten. Koolmonoxide-vergiftiging. Bij een stabiele atmosfeer is er nauwelijks beweging in de lucht. Gasbranders, maar ook andere verwarmingstoestellen die met verbranding werken, in een te fel gesloten ruimte ontrekken zuurstof aan de lucht. Door de geringe bewegingen in de atmosfeer, wordt er niet voldoende snel verse zuurstorfrijke lucht aangevoerd en kan er koolmonoxide vergiftiging optreden.
  Helaas gebeuren hierbij nog al te vaak ongelukken en die kennen meestal een dodelijke afloop. Immers koolmonoxide kunnen we niet zien of ruiken en is als een sluipmoordenaar.

  De volgende dagen
  De hoge luchtdruk blijft niet duren. Vandaag is de luchtdruk al een stukje afgenomen en dat zal zo verder gaan in de volgende dagen. Tijdens het weekend wordt de hoge luchtdruk vervangen door lage luchtdruk en mogen we onstabiel weer verwachten, met meer wolken en grotere neerslagkansen. De kans op koolmonoxide vergiftiging wordt dan drastisch terug geschroeft.

  Door: M.N.