Sneeuw in de Franse Alpen

Advertentie
Mijn weer
 • Vanochtend moesten de sneeuwkanonnen nog volop ingezet worden. In Oostenrijk is het nog niet zo zeker dat er genoeg sneeuw zal vallen.

  Bizar beeld van het bevroren smeltwater in een overstroomde bergbeek.

  Het is vooral in de Franse Alpen volop aan het sneeuwen.

  Eindelijk sneeuw voor de skiërs.

 • Sneeuw in de Franse Alpen
  02.01.2016 15:37

  Het hogedrukgebied van de Azoren dat al wekenlang boven het zuiden van Europa en de Alpen lag, is verdwenen. De superstorm “Frank” lijkt dan toch zijn nut gehad te hebben. De bezem is door de weerkaarten gegaan en heeft daarmee de drukgebied sterk aangepast. De komende tijd ligt er een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden en richten neerslaggebieden ten zuiden ervan zich op de Alpen. Vooral de Westelijke Alpen, Frankrijk en het westen van Zwitserland, lijken behoorlijk wat sneeuw te zullen krijgen, vooral vanaf 1300m. Dat gaat dan in de orde van tientallen centimeter. Eronder lijkt het de hele week te zacht om sneeuw van betekenis op te leveren. Uiteraard zal dit ook van regio tot regio verschillen. De permanente vorstgrens ligt doorgaans rond 1500 of 1600m.

  • Advertentie

  De oostelijke Alpen, dus het oosten van Zwitserland, Oostenrijk en de Italiaanse kant krijgen veel minder. Het is daar dus niet zo heel zeker of de skipistes de volgende dagen genoeg sneeuw gaan krijgen om degelijk aan wintersport te doen. Donderdag en vrijdag komen er actieve regenzones vanaf de oceaan. Die brengen een portie zachte lucht mee, zodat de sneeuwgrens naar 2000m stijgt. Het is gelukkig tijdelijk, want daarna wordt het opnieuw kouder.

  Door: Dirk Hostens