Rijm- en/of ijsplekken

Advertentie
Mijn weer
 • afzetting van rijp geeft fraaie beelden

  Rijp heeft een duidelijke structuur

 • Rijm- en/of ijsplekken
  06.12.2016 13:24

  Rijmplekken
  Rijmplekken zijn niet hetzelfde als ijsplekken. Het ontstaan is anders, maar ook de gevolgen zijn sterk verschillend. Rijm is eigenlijk de witte aanslag die we soms op gras, struiken, daken, hekken en auto’s aantreffen. Rijm ontstaat uiteraard bij temperaturen onder het vriespunt waarbij waterdamp wordt omgezet in ijs. Dit proces heet desublimatie of verrijpen. We kunnen zelfs nog een onderscheid maken met rijp, al worden rijm en rijp vaak door elkaar gebruikt. Als waterdamp bij afkoeling eerst als dauw neerslaat en dan bevriest spreken we eerder van rijm. Als waterdamp tegen een voorwerp botst met een negatieve temperatuur, dan krijgen we rijp. Het kan ook zijn dat de waterdruppels onderkoeld zijn en dan botsen, dit is dan eerder ruige rijp.

  • Advertentie

   

  Ijsplekken
  Ijsplekken ontstaan door het bevriezen van waterplassen en natte weggedeelten. Deze plekken zijn in tegenstelling tot rijmplekken, nauwelijks zichtbaar en hebben een vastere structuur. Ze zijn dan ook gevaarlijker als ze voorkomen. Ijsplekken komen meestal voor als er een koufront doortrekt en gevolgd wordt door erg koude lucht met negatieve temperaturen. De resterende plassen of natte weggedeelten gaan dan bevriezen en vormen ijsplekken.

   

   

  Kleurcode
  In België geeft de wegeninfo kleuren voor het wintertype. Groen is daarbij de kleur voor geen wintertoestand. Geel geeft kans op lichte wintertoestand. Een lichte wintertoestand wordt vermeld bij kans op sporadische vorming van enkele rijmplekken, kans op lichte sneeuwval zonder betekenis voor de wegen of kans op vorming van enkele geïsoleerde, aanvriezende mistbanken. Orangje staat voor een matige wintertoestand. Deze komt voor bij de kans op vorming van rijm- of ijsplekken. Kans op lichte sneeuwval of kans op aanvriezende mist. De kleur rood wijst op een zware wintertoestand. Hierbij is er een grote kans op sneeuwval of op ijzel die het verkeer in belangrijke mate kunnen hinderen.

   

  Gevaarlijke nacht
  Het weer de volgende dagen wordt een stuk zachter, maar komende nacht is het wel nog even uitkijken geblazen. De temperaturen komen dichtbij het vriespunt en dan balanceren we op het randje van rijmvorming. Sommige plaatsen krijgen ervan mee, andere houden het rijmvrij. Dat maakt deze situatie dan ook zo verradelijk, het is meestal een erg lokaal fenomeen.

  Door: Michel Nulens