Waar is het nog heet?

Advertentie
Mijn weer
 • Lytton bevindt zich in het westen van Canada, meer bepaald ten oosten van het kustgebergte.

  Door het veelvuldig voorkomen van de föhn, is het klimaat er semi-aried, wat ook te merken is aan de schaarse onderbegroeing en de vele kleine naaldbomen.

  De verwachting in Lytton voor de komende dagen. Tussen 35 en 39 graden.

  Ook in Europa is het momenteel erg heet met in ons land waarden tussen 32 en 35 graden. In de regio van Parijs is het erg heet met waarden van 38 graden om 16u. Een lokale 40 graden werd ook gemeld.

 • Waar is het nog heet?
  01.07.2015 15:08

  Waar is het ook zo heet als bij ons? Een plaats die zich bovendien op ongeveer dezelfde breedtegraad bevindt als onze gebieden? Het antwoord is Lytton.

  • Advertentie

  Kustgebergte

  Lytton is een klein Canadees stadje aan de oostelijke voet van het kustgebergte in British Colombia. De ligging is niets speciaals op zich, maar het klimaat is daardoor wel bijzonder. De plek ligt op ongeveer dezelfde breedtegraad als Brussel, iets boven 50°NB. In tegenstelling tot ons weer in de zomer, dat vaak wisselvallig en gematigd is, heeft Lytton een weertype dat meer vergelijkbaar is met dat van Spanje. De overwegend westelijke stromingen in de regio stijgen over de hoge kustbergketens in het westen van British Columbia met stijgingsregens in het westelijke gedeelte. Ten oosten ervan daalt de lucht opnieuw en droogt uit. Dit is het föhn-principe.

  Föhn

  De Föhn is bij ons vooral gekend in de Alpenlanden. Daar zorgt een zuidelijke wind aan de noordkant van de Alpenlanden voor een soms opmerkelijke stijging van de temperatuur en uitdroging van de lucht. Kort uitgelegd verliest de lucht aan de regenzijde 0.6 graden per 100m stijging. Een deel van de afkoeling wordt hierbij tegengewerkt door het vrijkomen van latente warmte bij de condensatie. Aan de droge zijde, waar de lucht daalt, is daar geen sprake van en stijgt het kwik opnieuw met ongeveer 1 graad per 100m. We winnen dus bij elke 100m bijna een halve graad. Stel een massief van 2000m om het gemakkelijk te maken. Als het kwik aan de regenzijde 15 graden bedraagt, kan het kwik aan de andere kant dus gemakkelijk 25 graden bedragen, zo’n 10 graden meer als we goed gerekend hebben. Uiteraard is de droge kant ook de zonnige kant, waardoor deze waarde nog wat hoger kan liggen.

  Heet Lytton

  Lytton en omgeving heeft een soortgelijk principe als de föhn in Europa. Terwijl het in Vancouver soms pijpenstelen regent en fris is, is het in het cowboystadje droog en warm. In de zomer, de maandag juni tot en met augustus, kan het kwik overdag gemakkelijk naar 35 graden klimmen. Een paar dagen 40 graden of meer is er geen uitzondering. Als we kijken naar de verwachting voor de volgende dagen klopt dat ook met het beeld. De volgende dagen krijgen ze daar temperaturen van 35 tot 39 graden met 12 tot 14 uren zon en een kleine kans op een bui.  Nog een bedenking. We hadden evengoed een grotere stad in de buurt kunnen noemen, zoals Kamloops. Maar omdat Lytton zich in een vallei net achter het kustgebergte bevindt, geeft Lytton wel vaak de hoogste temperaturen in het gebied.

  Bronnen: Wikipedia, Google Maps

  Door: Dirk Hostens