Uitzonderlijk zacht?

Advertentie
Mijn weer
 • Temperaturen zijn om 14u het hoogst in het noordoosten van het land, vooral dan in Limburg. Daar werd het bijna 19 graden, in Maastricht zelfs 19,8 graden. Elders was met het 14 tot 16 graden iets minder zacht.

  Bewolking, die vanuit Frankrijk binnenschoof, zorgde voor lagere temperaturen in het centrum en westen van het land.

  De verwachting is dat het zachte weer nog een hele tijd aanhoudt, tot 4 of 5 november met temperaturen die overdag rond 16 graden liggen. Daarna koelt het geleidelijk aan af.

 • Uitzonderlijk zacht?
  27.10.2015 16:14

  Warmst in Limburg
  Het is de laatste dagen zachter geweest dan we rond deze tijd van het jaar mogen verwachten. Gemiddeld ligt het kwik in deze periode van de herfst rond 12 of 13 graden. Daar zitten we vandaag dinsdag ruim 5 graden boven. Het weerstation in Maastricht meldde zelfs om 14u net geen 20 graden. Daar kan met een zuidelijke wind het föhn-effect meespelen. In ons land werd het in Limburg het warmst met maxima van 18 of 19 graden. In het noordoosten bleef namelijk de bewolking, die vanuit Frankrijk binnenschoof, langer uit, waardoor het kwik nog verder kon stijgen.

  • Advertentie

  Zacht
  Maxima die tussen 17 en 20 graden liggen, horen eerder thuis in het begin van de maand oktober, maar toch is het niet zo uitzonderlijk. Als we in de geschiedenisboeken gaan napluizen, zien we dat het in het verleden wel vaker nog even zacht weer in de periode rond Halloween. Voorlopig ligt de wijnmaand nog in de onderste lade van de klimatologische kast. De gemiddelden liggen nu zo’n graad onder de norm. Dat komt allemaal natuurlijk door de koude tweede decade. Toen viel er zelfs sneeuw in het oosten van het land en in de Ardennen. De laatste decade is dus een stuk zachter en het lijkt er op dat het zelfs tot het begin van de maand november zacht zal blijven.

  Normaal?
  Wat mogen we verwachten tijdens deze periode? Normaal ligt de maximumtemperatuur rond 12 of 13 graden. Als het eens 7 of 8 graden overdag is of een 16 graden is dat nog niet zo uitzonderlijk. Ook een 18 of 19 graden zoals we nu hebben is zeker niet zo gek. Als we boven 20 graden uitkomen, dan komen we wel stilaan dicht bij de records. Zo werd het op 31 oktober 1968 21,4 graden in de Kempen. Nog verder in de tijd werd het op diezelfde warme zandgronden op 27 oktober 1937 23,9 graden en in Ukkel zelfs 24,1 graden.

  Blijft het zacht?
  De volgende dagen blijft het zacht met maxima die rond 15 of 16 graden zullen liggen. Temperaturen van 20 graden zitten er wellicht niet in, maar temperaturen die tot 18 graden aanliggen zijn wel goed mogelijk.

  Door: DH