Stormachtige avondspits

Advertentie
Mijn weer
 • Eén van de weermodellen waar MeteoGroup gebruik van maakt, UMKO, had de buienlijn goed berekend. De positie van vanmiddag (14u lokale tijd) werd door het Engelse model zelfs heel goed ingeschat, alsook de hoogste windsnelheden. De donkere kleuren over de Noordzee geven windstoten tot 100 km/u.

  Het visuele satellietbeeld van 14u met de positie van de buienlijn, ongeveer op dezelfde positie als verwacht.

  Het gecombineerd satellietbeeld en radarbeeld van 14u met de positie van het koufront in het oosten en het secundaire koufront, ofwel buienlijn, over de Noordzee en in het westen van het land.

  Iets meer in detail.

  De hoogste rukwinden die gemeten zijn tussen 14u en 15u. In Zeebruge werd een windstoot van 90 km/u gemeten.

  Magda Van den Bremt kon nog voor de buienlijn een mooie foto nemen van de opklaringen tussen het wegtrekkende koufront en de aanstormende buienlijn.

 • Stormachtige avondspits
  13.11.2015 16:25

  De avondspits ging een stuk moeizamer door de sterke windvlagen, tot lokaal 90 km/u en de intense regen, die slechts tijdelijk was. Onze weermodellen hadden dit goed berekend en naar verwachting wordt het wat rustiger en vooral droger.

  • Advertentie

  Moeizame avondspits
  Vrijdagmiddag en –avond trok er een pittige buienlijn voorbij. Daarbij was er tijdelijk veel wind en regen, waardoor bijvoorbeeld de avondspits een stuk moeizamer verliep. De reden hiervoor is simpel. Al gauw heeft de weggebruiker een sterk verminderd zicht, door de vallende regen en de opspat. Daardoor vertraagt de automobilist dus al heel snel. Een niet onverstandige beslissing, maar als het te plots gebeurt, heeft dit uiteraard zijn gevolgen. Al gauw staat iedereen op zijn rem en zijn lange files onvermijdelijk.

  Zware rukwinden
  De rukwinden die gepaard gingen met de buienlijn liepen op vele plaatsen op tot 70 km/u (zoals op de luchthaven van Brussel) en op een aantal plaatsen zelfs naar 80 km/u. Aan zee ging het nog wat losser met een windstoot in Zeebrugge tot 90 km/u. Net over de grens, aan de côte Opal, werden er zeer zware windstoten gemeten, zoals op Cap Griz nez met 104 km/u. De stevige rukwinden die gepaard gaan met een buienlijn komen tot stand door de werking van de koude lucht achter het front. Die koude lucht is vooral merkbaar in de hogere luchtlagen. Hierdoor is er meer onstabiliteit en uitwisseling tussen de grond en de hogere luchtlagen. De sterkere wind hogerop kan hierdoor vlotter tot het aardoppervlak komen.

  Weermodel UKMO
  Eén van de weermodellen waar MeteoGroup gebruik van maakt, UMKO, had de buienlijn goed berekend. De positie van vanmiddag werd door het Engelse model zelfs heel goed ingeschat. Ook de hoogste windsnelheid, hier in knopen, werd vrij goed berekend. Volgens de verwachting trekt de buienlijn de volgende uren verder naar het oosten en zal tijdens de avond het land verlaten. Met de polaire lucht achter het systeem koelt het enigzins sterker af dan de vorige nachten. Het kwik daalt eens onder 10 graden. En dat is al meer dan een week geleden! In de polaire lucht, die onstabiel van aard is, is een lokaal buitje mogelijk. De grootste kans hierop is in de kustregio, omdat daar het warme zeewater meespeelt. Morgen zaterdag is er eerst nog wat zon, maar later trekt de hemel dicht en verwachten we lichte regen, die tegen de avond toe intenser wordt. Opnieuw gaat het dan flink waaien.

  Actieve buienlijnen zoals deze zijn goed te volgen op de zeer gebruiksvriendelijke en mooie app van MeteoGroup, namelijk WeatherPro. Deze is te downloaden via onze site. Je kan ook steeds de radar raadplegen op onze website.

  Door: DH