Uitzonderlijk zacht

Advertentie
Mijn weer
 • Hogedrukgebieden in het oosten en lagedrukgebieden in het westen zorgen voor zachte luchtstromingen.

  Het Eps model laat de erg hoge maxima zien.

  Ook de minima blijven erg hoog de volgende dagen.

 • Uitzonderlijk zacht
  05.11.2015 13:12

  Warme lucht
  Tussen hogedrukgebied over het oosten van Europa en depressies over de Atlantische Oceaan heerst er een klassieke zuid-zuidwestelijke luchtstroming over ons land van vochtige maritieme lucht. Echter de component is wat meer zuidelijk, waardoor de aangevoerde lucht warmer is. Bovendien komen we tijdens het weekend in een warme sector terecht, waarbij het nog een graadje warmer kan worden. Er zijn dan wel veel wolken, maar de warmte komt vooral door advectie en in mindere mate door de zon.

  • Advertentie

  Zeer uitzonderlijkZaterdag 7 november berekenen de huidige weermodellen dat de maximumtemperatuur kan oplopen tot 20 graden in het centrum. Als dit klopt dan zou het 60 jaar geleden zijn dat het kwik zo hoge waarden bereikte op 7 november. Dat is uiteraard zeer uitzonderlijk. Echter de dagen voordien en erna zijn de maxima zeker ook uitzonderlijk met 18 graden.

  Record ?
  Als we dan naar de minima gaan kijken, zouden we mogelijk wel een echt record kunnen halen. Immers zaterdagochten zou het kwik niet lager dalen dan 16 graden. Tot nu toe was de warmste nacht op 7 november in 2013 met 13,1 graden.
  Echter ook de dagen voordien en erna verlopen de nachten uitzonderlijk zacht met minima tussen 10 en 14 graden. Het spreekt voor zich dat we voorlopig nog geen vorst of winterse toestanden moeten verwachten. Te bedenken dat op 7 november 1864 het tot -6 graden vroor in Ukkel.

  Zachte eerste decade
  Na een te koude oktobermaand, wordt de eerste decade van November alvast bijzonder zacht. Dat het zachter zou worden was zeker te verwachten als we naar een meanderend stromingspatroon kijken. Immers na een koudere periode, volgt altijd een zachtere periode. Het is alleen moeilijk om juist aan te kunnen geven wanneer de koude en de zachte periode zijn.

  Door: MN