Koudepool Oymyakon

Advertentie
Mijn weer
 • Mooie foto van Maarten Takens van de vallei nabij Oymyakon. Het stadje ligt omgeven door bergen, waarbij de vallei een koudereservoir wordt . Door deze extreme koude hangen er in de wintermaanden vaak mistvelden boven de taïga. Bron: Wikipedia

  Klimatologische gegevens van het stadje Oymyakon,

  De verwachting voor de volgende dagen voor Oymyakon. Tijdens de nachten vriest het nog steeds streng, rond of iets onder -20°C. Overdag is het, naar de plaatselijke normen, 'zacht' met ongeveer -5°C. De lente is daar ook stilaan in zicht.

 • Koudepool Oymyakon
  10.04.2016 15:29

  Zoeken naar winter
  Gisteren zat ik wat rond te zoeken naar informatie over plaatsen waar het nog echt wintert. Nu de lente volop in ons land is en overigens in het grootste deel van Europa, trekt de winter verder naar het noorden en oosten weg. Een paar artikels geleden schreven we over de late winterinval in het oostelijk deel van Canada en de VS. Ondertussen ligt daar op vele plaatsen nog sneeuw, maar volgens de weermodellen gaat het daar volgende week zachter worden. De lente maakt daarmee ook daar zijn intrede. Ik vroeg me dus af, waar het nog echt wintert.

  • Advertentie

  Siberië
  In het noorden en oosten van Rusland, Siberië zeg maar, is het nog wel echt winter. Norilsk bijvoorbeeld is gekend om zijn koude winters en ijzige sneeuwstormen boven de Siberische toendra. De mijnstad is nog uit de grond gestampt door Lenin. Momenteel daalt het kwik er nog onder -10°C en overdag komt het kwik nog niet boven het vriespunt. Als je webcam bekijkt dan zie je dat de stad nog onder een laag sneeuw bedekt is. Ook de volgende dagen wordt er nog sneeuw verwacht. Nee, dat is mooi, maar nog niet echt koud. Uiteindelijk komt ik bij Oymyakon en Verkhojansk terecht. Daar vriest het momenteel nog 20 graden tijdens de nachten en overdag ligt het kwik rond -5 graden. Echt nog winter! Bij ons komt dit soort weer enkel in de koudste winters voor en dat is ook al ettelijke decades geleden.

  Koudepool Oymyakon
  Oymyakon is gekend onder de winterliefhebbers van weerforums (waaronder weerwoord). Het is het koudste permanent bewoonde plaatsje op het noordelijke halfrond in de winter. Mensen overleven vooral op dierlijk voedsel, want door de permanent bevroren bodem kan er niets geteeld worden. Putje winter, januari en februari, ligt het kwik er rond -50°C. Het stadje ligt omgeven door bergen, waarbij de vallei een koudereservoir wordt . Door deze extreme
  koude hangen er in de wintermaanden vaak mistvelden boven de taïga. De bewoners van dit ijskoude stadje hebben zo hun eigen gewoontes ontwikkeld om de koude te trotseren. Auto’s worden in verwarmde garages gehouden en als ze buiten blijven staan, blijft de motor draaien. Uit angst dat ze auto niet meer aan de praat krijgen. De ondergrond moet geregeld met een vuur worden ontdooid om de doden te kunnen begraven. Het stadje Oymyakon is de koudste met een record dat in februari 1933 gemeten werd door een officieel weerstation, namelijk -67,8°C. Een kleine tien jaar eerder werd er, niet officieel, -71,2°C gemeten. Bij die temperaturen vind je dus -20 graden, zoals het nu is tijdens de aprildagen, niet echt koud meer. Ook daar is het dus een beetje lente.

  Bron: Wikipedia

  Door: Dirk Hostens