Zandgrond kouder bij heldere nacht

Advertentie
Mijn weer
 • De typisch losse structuur van zondagrond.

  Kleigrond is veel vaster en vaak ook donkerder.

  Een laagje rijp op het gras door lichte vorst.

  De volgende dagen komt het kwik dicht uit bij het vriespunt in de Kempen. Nadien wordt het zachter.

 • Zandgrond kouder bij heldere nacht
  01.10.2015 13:49

  Koude nachten

  • Advertentie

  Bij koud weer kan het kwik boven zand gemakkelijk 2 tot 3 graden lager uitkomen. Met het helder weer en de koude nachten in het vooruitzicht zou het wel eens in die mate kunnen afkoelen dat er boven de zandgronden een minimum bereikt wordt van 2 of 3 graden. Waarbij er kans bestaat op lichte grondvorst.

   

  Warmtereservoir
  Het is lichte grondvorst en geen matige of strenge, omdat het warmtereservoir in de bodem nog erg hoog is. De opgeslane warmte tijdens de zomermaanden in de diepere grondlaag (30 cm) komt dan naar het aardoppervlak en zorgt ervoor dat het net niet tot grondvorst komt. 
  Dit is echter maar een kwestie van tijd, weldra is het warmtereservoir niet meer voldoende om de afkoeling op te vangen en kan er strengere vorst aan de grond optreden. Echter op andere grondsoorten is het beduidend zachter. Er is echter niet enkel het warmtereservoir op grotere diepten, maar ook de warmte bij zonnig weer tijdens de dag wordt opgeslaan in de bodem, hetzij minder diep. De beiden samen bepalen het warmtereservoir in de ondergrond.                                                                  

  StructuurDe verklaring van de vluggere afkoeling bij zondgronden is terug te vinden in het verschil van de structuur. Zandgrond bestaat immers uit kleine korrels waarbij de afgifte van warmte veel vlugger gebeurt dan bij leem- of kleigrond. Deze laatsten hebben een veel vastere structuur en de afgifte van de warmte opgeslaan gebeurt dus trager. Hierdoor krijg je vaak vrij grote verschillen in minimumtemperaturen in ons land.

  Grondvorst
  Als de luchttemperatuur dan dichtbij het vriespunt uitkomt wordt de kans op grondvorst groter. Boven zandgronden kan omwille van de vluggere afkoeling zelfs bij een hogere temperatuur reeds grondvorst voorkomen (vaak al vanaf 2 of 3 ) graden. Bij een andere bodemstructuur, moet het dan net een graadje kouder worden. Bovendien speelt het tijdstip in het jaar ook een belangrijke rol. In het begin van de winter is het warmtereservoir van de warmte tijdens de zomer opgeslaan in de diepere lagen van het aardoppervlak, groter dan op het einde van de winter.

  Een vleugje grondvorst
  De volgende nachten mogen we boven de Kempense zandgronden temperaturen verwachten die een flink stuk zullen dalen met minima rond 3 graden. Een vleugje grondvorst valt dan niet uit te sluiten, maar matige of strenge grondvorst wordt er niet verwacht omwille van het warmtereservoir.

  Door: MN