Stormweer en zware windstoten

Advertentie
Mijn weer
 • Bij onweersbuien krijgen we vaak ook een prachtige regenboog te zien.

  De situatie van afgelopen zondag om 00Z volgens het ECMF, het sterkste windveld bevindt zich net achter het koufront en dat kwam over ons in de avondperiode.

  Regen wordt gemeten met een regenmeter of beter een pluviometer.

 • Stormweer en zware windstoten
  30.09.2019 10:59

  Afgelopen zondag kwam het lokaal tot hevige regenval, gepaard gaande met stevige windstoten. De felste wind werd gemeten in Mont-Rigi met 80 km/u. Elders zaten de windstoten meestal tussen 60 en 75 km/u. Wat overigens nog behoorlijk hard is, zeker in combinatie met een flinke plens hemelwater. Was dit nu stormweer ? Neen het waren zware windstoten, maar van stormweer was geen sprake.

  • Advertentie

  Storm
  Wanneer speken we dan van storm ? Moeten de rukwinden dan boven 80 km/h, 90 km/u of 100 km/u uitkomen ? Niets van dit alles dus. Stormweer wordt bepaald met de gemiddeld wind en niet door de windstoten. Om officiëel van storm te kunnen spreken moet het gedurende een volledig uur met gemiddeld 9 Bft waaien. Het gaat dus over de gemiddelde windsnelheid en niet over windstoten. Hierbij kunnen uiteraard zware tot zeer zware windstoten voorkomen, maar dan hebben we het over windstoten of rukwinden en niet over storm.

   

  Beaufort
  De windkracht wordt gemeten met de schaal van Beaufort en is de gemiddelde windsnelheid over 10 minuten. Deze schaal gaat van 0 tot 12. Hierbij is windracht 0, windstill en windkracht 12 orkaankracht. Stormkracht is vanaf windkracht 9. Zware storm is windkracht 10 en zeer zware storm is 11 Bft. Windkracht wordt dus uitgedrukt in Bft (Beaufort).

   

  Windstoten
  Zoals we eerder zagen is er een verschil tussen windkracht en windstoten. Windkracht is de gemiddelde wind over 10 minuten en windstoten of rukwinden, zijn kortdurende windmaxima. We spreken evenwel pas over windstoten vanaf 50 km/u. Vanaf 75 km/u zijn het zware windstoten en vanaf 100 km/u zijn het zeer zware windstoten.

   

  Fout
  Het is dus eigenlijk niet juist om tijdens een onweersbui met windstoten van 120 km/u, van een storm te spreken. Dit zijn zeer zware windstoten. Stormweer kan in ons land het hele jaar wel voorkomen, maar het komt vaker in de winter en herfst voor. Dat is maar goed ook, want net dan hebben de bomen hun blad verloren en vangen ze veel minder wind op. Vandaar dat de schade dan ook meestal beperkt blijft. In de zomer tijdens hevige onweersbuien met zware of zeer zware windstoten is de schade vaker van een grotere omvang. De media noemt dit vaak ook storm, maar als we juist willen zijn, is er dan eigenlijk geen storm geweest.

  Door: Michel Nulens