Klimatologisch overzicht maart

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Tabel met het gemiddelde van klimatologische parameters van afgelopen maand. Bron: KMI

  Figuur 2: Afbeelding met dagwaarden voor neerslag, temperatuur en zonneschijn. Bron: KMI

  Figuur 3: Visualisatie van de waarden in een grafiek. Bron: KMI

 • Klimatologisch overzicht maart
  04.04.2017 12:45

  De globale temperaturen zijn de laatste jaren erg hoog, waarbij er bij regelmaat maandrecords verbroken worden. Ook in België hebben we reeds enkele warme maanden meegemaakt de laatste tijd. November en December 2015 waren bijvoorbeeld maanden waarbij temperatuurrecords verbroken werden. Afgelopen maand valt ook in die categorie.

  • Advertentie

  Uitzonderlijk warme temperaturen

  De eerste week van maart verliep wisselvallig met geregeld buien of regen en weinig zonneschijn. De temperaturen waren tijdens deze periode echter warmer dan normaal. Vervolgens steeg de luchtdruk en de luchtaanvoer draaide naar het zuiden. Hierdoor werd er uitzonderlijk droge lucht aangevoerd waardoor de zon volop kon schijnen en de temperaturen erg zacht werden.

  Na enkele wisselvallige dagen, was de laatste week van maart ook uitzonderlijk. Onder invloed van hogedrukgebieden genoten we van een erg zacht en droog weertype met veel zonneschijn. De temperaturen stegen in Ukkel zelfs boven 20 °C op 30/03.

  Op figuur 1 zien we het gevolg van deze weersomstandigheden. De gemiddelde temperatuur bedroeg 9.6 °C, waarbij het vorige record (uit 2013) verbroken werd. De maand maart was ook uitzonderlijk droog met slechts 10 neerslagdagen, t.o.v. de normale 17 dagen. De luchtvochtigheid brak ook bijna het record uit 2014. Bovendien konden we genieten van veel zonneschijn, maar liefst 42 uur meer dan normaal tijdens de maand maart.

  De weerkaarten werden gedomineerd door hogedrukgebieden, als deze trend zich verderzet tijdens de zomer, verwachte we een hete zomer met veel zon en weinig neerslag.

  Bronnen: MeteoGroup, KMI

  Door: Sam Hias