Veel regen in het zuiden, zon bij ons

Advertentie
Mijn weer
 • Veel neerslag in het zuiden voor de volgende dagen.

  Met een krachtig hogedrukgebied wordt koude lucht vanaf Rusland onze kant opgeblazen.

 • Veel regen in het zuiden, zon bij ons
  09.10.2015 15:29

  Veel regen in Zuid-Europa
  De zon is de volgende dagen volop aan zet bij ons. Anders is dat in het zuiden van Europa waar het op verschillende plaatsen flink gaat regenen. Of liever gezegd, waar het opnieuw veel gaat regenen, vermits het op een aantal plaatsen al flink gespookt heeft afgelopen weekend. Toen lieten 17 mensen het leven bij de Franse Rivièra in de buurt van Cannes en Nice, waar er respectievelijk 190 mm en 110 mm  
  regen viel op korte tijd. De volgende dagen zijn de verwachtte hoeveelheden eerder in de orde van enkele tientallen mm, maar lokaal kan dat kan meer dan 50 mm zijn. In Spanje en Portugal zullen ze vooral de restanten van Joaquin voelen. In Italië en de Balkan zorgt een actieve depressie, die ontstaan is boven Noord-Afrika, voor veel neerslag. Vooral de extra input warmte vanuit het zuiden zorgt voor extra energie. Daar kunnen de neerslaghoeveelheden de volgende vijf dagen vlot boven 50 mm uitkomen.

  • Advertentie

  Koud en zonnig weer bij ons
  Bij ons blijft het onder invloed van een stevig hogedrukgebied boven Scandinavië droog en vrij koud. Via een omwegje geraakt de volgende dagen koude poollucht, in het jargon polaire continentale lucht, tot onze omgeving. Deze luchtsoort zorgde vandaag vrijdag overigens al voor lichte sneeuwval in de Russische hoofdstad Moskou. Vrij vroeg, zo’n tien dagen vroeger dan gebruikelijk, wat overigens niet uitzonderlijk is. Bij ons wordt het voorlopig niet zo koud dat we al van sneeuwval kunnen spreken, maar vanaf woensdag geeft het Europese model wel temperaturen die op 1500 m naar -5 graden duiken. Op zeeniveau vertaalt zich dat in maxima die niet hoger geraken dan 10 graden, afhankelijk van hoeveel bewolking er zal hangen. Voorlopig verlopen de dagen vanaf zondag zeer zonnig. Vanaf woensdag komt er meer bewolking, maar we gaan ervan uit dat de zon nog vaak te zien zal zijn. Wordt het toch nog bewolkter, dan kan de maxima nog lager uitvallen.

  Door: DH