Deken

Advertentie
Mijn weer
 • Veel wolken tijdens de nachten temperen de nachtelijke afkoeling.

  Bij een subsidentieinversie, die onstaat in de buurt van een hogedrukgebied, krijg je tijdens de wintermaanden ook vaak wolken.

 • Deken
  14.11.2017 15:27

  Korte dagen, lange nachten
  In ieder geval dat is de situatie in ideale omstandigheden, als we geen rekening houden met het weer. Immers de warmte die de aarde overdag wint dankzij de zonneïnstraling, verliest deze tijdens de nacht door de nachtelijke uitstraling. Als de dagen korter worden en de nachten dus ook langer, dan wordt de nachtelijke uitstraling veel groter dan de instraling overdag. Bijgevolg is de afkoeling groter en worden de nachten kouder. Uiteraard heeft de stand van de zon ook een erg grote invloed.

  • Advertentie

  Minder vlugge afkoeling
  Dit zijn de omstandigheden als er op het weervlak niets speciaals gebeurt en er dus ook geen wolken zijn. Echter, indien er wolken voorkomen, is de situatie wel een tikkeltje anders. De wolken houden immers een groot deel van de nachtelijke uitstraling tegen en sturen deze terug naar de aarde. Slechts een klein percentage gaat door de wolken, richting de ruimte. Hierdoor verloopt de afkoeling veel minder vlug.

  Lage wolken
  Afhankelijk van de soort wolken kan de afkoeling soms nagenoeg volledig getemperd worden en is er nauwelijks verschil tussen de maxima en de minima. Vooral de lage wolkenvelden kunnen de meeste uitstraling opvangen en terugsturen. De hoge Cirrus wolken hebben dan weer nauwelijks invloed op de nachtelijke uitstraling en dus ook de afkoeling.

  Advectie-inversie
  Als het ware kunnen we de wolken als een deken zien, die de warmte vasthoud op het aardoppervlak. In de winter is dit vaak van groot belang. Dan blijven de temperaturen immers vaak positief. Het kan echter nog ingewikkelder. De wolken hangen immers samen met storingen. Bij deze storingen kan dan weer warme lucht of koude lucht geadvecteerd worden. Bij warme luchtadvectie kan het soms gebeuren dat de minima hoger liggen dan de maxima. Bij koude luchtadvectie en dan heb ik het over advectie van heel koude lucht, kan het kwik dan toch nog negatief worden. Lage wolken kunnen echter ook voorkomen bij een hogedrukgebied. Ze vormen zich dan vaak onder de inversie en tijdens de wintermaanden levert dat dan vaak sombere koude dagen op, maar relatief zachte nachten.

  Deken
  De wolken zijn dus een erg belangrijk item en hebben een erg grote invloed op de temperatuur. Tijdens de nacht hebben de wolken eerder de eigenschap van een deken en houden de warmteuitstraling van het aardoppervlak als het ware tegen, zodat de nachten zachter zijn dan bij helder weer in dezelfde omstandigheden.

  Door: Michel Nulens