Straalstroom vrij zuidelijk

Advertentie
Mijn weer
 • Radar- en satellietbeeld compositie is een actief regenbied te zien boven Frankrijk. Deze storing verraadt de positie van de polaire straalstroom die daar precies een tiental kilometer boven kronkelt.

  de ProgTemps van het Europese weermodel ECMWF, dinsdag om 14u. Op ruim 10 km vinden we daar ook de hoogste windsnelheid, hier in dit geval is dat een westenwind met een snelheid van 120 knopen, omgerekend zo’n 200 km/u.

  De positie van de straalstroom is het groene gebied. Het bruine gebied geeft de positie weer van de jetstreak, het krachtigste gedeelte van de straalstroom. Deze jetstreak bevindt zich op dinsdag exact boven onze regio.

  De positie van de jetstreak voor woensdag, net voor de middag. Nog steeds een jetstreak met buien en veel wind in de verwachting.

  Donderdag trekt de straalstroom geleidelijk naar het oosten en komen we in rustiger vaarwater terecht.

  Zondag bevindt de straalstroom en de jetstreak zich ver ten noorden van onze regio.

  De afwijking van de normale zeewatertemperaturen. Bron: NOAA

 • Straalstroom vrij zuidelijk
  28.07.2015 15:08

  Door de zuidelijke positie van de straalstroom is het de afgelopen dagen erg wisselvallig en fris geweest. De zuidelijke positie valt mogelijk te verklaren door het sterke temperatuurscontrast van het zeewater in de Atlantische Oceaan. De volgende dagen komt er weliswaar verandering in. De straalstroom verlegt zich geleidelijk meer naar het noorden, waardoor depressies een kleine bocht rondom onze regio maken. Het wordt dan zomers warm, vooral omdat wind vanuit een continentale, lees droge, hoek zal komen.

  • Advertentie

  Straalstroom zuidelijk

  Als we naar de bovenste figuur hiernaast kijken, zien we dat een actieve regenzone over noordwestelijk Frankrijk ligt. Deze storing verraadt de positie van de polaire straalstroom die daar precies een tiental kilometer boven kronkelt. Onze regio bevindt zich daar ten noorden van, in de polaire lucht met een aantal plaatstelijke buien, veel wind en vooral veel te koude temperaturen voor de tijd van het jaar. Ook op de figuur daaronder vinden we de straalstroom terug, namelijk op de ProgTemps van het Europese weermodel ECMWF. Op ruim 10 km vinden we daar ook de hoogste windsnelheid, hier in dit geval is dat een westenwind met een snelheid van 120 knopen, omgerekend zo’n 200 km/u. Stevige wind dus, die de depressies mooi over of net langs laten passeren. Men noemt dat in het jargon de jetstreak. Dit is het sterkste windveld van de straalstroom. Ten oosten en ten westen is de straalstroom ook beduidend minder sterk. De nabijheid van een krachtige straalstroom was ook de reden van een onstuimige zaterdag, die bij ons voor een krachtige wind zorgde, en bij onze noorderburen zelfs een ware storm veroorzaakte. De straalstroom verlegt zich de komende dagen en komt vanaf vrijdag ten noorden van ons land te liggen. Hierdoor bevinden de actieve storingen zich ook ver ten noorden van ons land

  Reden krachtige straalstroom

  Er is zijn verschillende redenen waarom de straalstroom zo zuidelijk ligt. Wellicht is één van de grootste redenen dat er een groot temperatuursverschil is tussen het zeewater in het gebied nabij New Foundland en ten zuiden van Groenland en het gebied nabij de Azoren, ten westen van Portugal. Beide afwijkingen zijn zo’n 2 à 3 graden, wat een verschil maakt van bijna 6 graden. Een groter contrast geeft mogelijk aanleiding tot een krachtigere straalstroom, die bovendien vrij zuidelijk ligt, omdat het temperatuurscontrast ook zo zuidelijk voorkomt. Het water van de noordelijke Atlantische Oceaan is mogelijk zo koud, omdat er extra veel ijs momenteel smelt in het poolgebied. Dat komt in het zeewater terecht en maakt het water niet alleen kouder maar ook zoeter. Dat zoetere water is relatief minder zwaar, waardoor het water minder gemakkelijk naar de diepte zakt. Dat water maakt dan ook weer plaats voor minder zwaar water vanuit het zuiden, wat de Golfstroom aan de gang houdt. Meer zoet water kan dus de Golfstroom laten pruttelen  in het noordelijke gebied. Mogelijk verlegt de Golfstroom zich daardoor gemakkelijker. Of dat een tendens is voor de toekomst is niet duidelijk.

  Bron: MeteoGroup NL

  Door: DH