Regen

Advertentie
Mijn weer
 • Het coalescentie-proces waarbij wolkenelementen aangroeien door verschillende valsnelheden.

  Wegener-Bergeron-Findeisen-proces waarbij onderkoelde waterdruppels sublimeren op ijskristallen.

  Op de bloktabel zien we dat we nog enkele dagen met regen mogen verwachten.

 • Regen
  15.10.2015 14:15

  Regen en neerslag
  Neerslag is eigenlijk de verzamelnaam van alle soorten neerslag die kunnen voorkomen. Daarbij denken we aan regen uiteraard, maar ook sneeuw, motregen, ijzel, regen en sneeuw, smeltende sneeuw, natte sneeuw en hagel. Afhankelijk van de temperatuur van de lucht valt de neerslag in vaste vorm (sneeuw, ijs) of in vloeibare vorm (regen, motregen).

  • Advertentie

  Om neerslag te krijgen heb je alvast wolken nodig. Door condensatie of sublimatie onstaan wolken in de atmosfeer. Deze bestaan uit elementen die slechts enkele micrometer doorsnede hebben (1 micrometer is 0,001 mm). Om tot neerslag te komen moeten de afmetingen van deze elementen toenemen en een doorsnede hebben van ten minste 100 of 200 micrometer. Dan zijn de elementen voldoende groot om door de wolk te kunnen vallen. Merk op dat deze elementen in vaste toestand, vloeibare of onderkoelde toestand kunnen voorkomen.

   

  Coalescentie-proces
  Het aangroeien van dergelijke elementen kan gebeuren door het coalescentie-proces. Dan zijn er talrijke wolkenelementen van diverse afmetingen. Door het verschil in gewicht zijn de valsnelheden ook verschillend en zullen de grote elementen met de kleinere botsen in een neerwaartse beweging. Volledigheidshalve dient vermeld te worden dat de kleinste elementen in de luchtstroming om de grote druppels heen spoelen. Na een botsing wordt een element groter en krijgt ook een grotere snelheid, waardoor de aangroei steeds vlugger verloopt. Uiteindelijk is het element groot genoeg om door de basis van de wolk te vallen en krijgen we neerslag.

  Wegener-Bergeron-Findeisen-proces
  Een ander proces is het Wegener-Bergeron-Findeisen-proces. Op gematigde breedten onstaat op deze manier het merendeel van de neerslag. Bij temperaturen lager dan -23 °C zijn de wolken overwegend ijswolken, maar bij temperaturen tussen 0°C en -23 °C bestaan de wolken hoofdzakelijk uit onderkoelde waterdruppels en uit een kleiner deel ijskristallen. Hierbij zal door een verschil in verzadigingsdampdruk een transport van waterdamp optreden van de onderkoelde waterdruppels naar de ijskristalletjes, waarbij er sublimatie gebeurt op de ijskristalletjes. De ijskristallen groeien door sublimatie aan, waardoor hun valsnelheid groter wordt en ze uiteindelijk door de basis van de wolk vallen. Afhankelijk van de temperatuur onder de wolk krijgen we dan sneeuwvlokken of regendruppels.

  Regen en buien
  Uiteindelijk is er nog een verschil tussen regen en buien. Buien komen immers voor bij grote onstabiliteit en bij cumulonimbuswolken, terwijl regen eerder uit gelaagde wolken valt. Bij negatieve temperaturen wordt dat uiteraard sneeuw en zijn er sneeuwbuien. Ook handig te weten is dat de hoeveelheid neerslag die gevallen is wordt gemeten tot op 0.1 mm nauwkeurig. Daarbij weten we dat 1 mm regen precies overeenkomt met 1 liter water per vierkante meter.

  De volgende dagen wordt er nog regen verwacht, maar in het weekend wordt het droger en na het weekend zou de zon ook moeten doorbreken.

  Door: MN