Recordkrachtige orkaan Patricia

Advertentie
Mijn weer
 • Visueel satellietbeeld van orkaan Patricia die net voor de zuidwestkust van Mexico ligt. Bron: NOAA

  Combinatie van het radarbeeld en het visuele satellietbeeld. Bron: Weather Channel

  Het verwachtte pad van Patricia. Bron: Hurricane center

  Regio's met hoge kans op orkaanwinden. Bron: Hurricane center

  De totale vernietiging van huizen die gepaard gaan met een categorie 5 orkaan.

  De orkaan is steeds te volgen via onze MeteoEarth.com.

  Zaterdag ligt de orkaan al ver landinwaarts en heeft nog steeds orkaankracht.

 • Recordkrachtige orkaan Patricia
  23.10.2015 15:27

  Alle ogen zijn momenteel gericht op het oostelijke deel van de Stille Oceaan, waar zich in een mum van tijd een orkaan van categorie 5 heeft ontwikkeld. Alle records zijn met deze orkaan verbroken. Patricia is de krachtigste orkaan ooit, met gemiddelde windsnelheden die rond het oog tot 320 km/u oplopen en windstoten tot 360 km/u! Bovendien is deze zware orkaan in een recordtempo ontstaan. Op vierentwintig uren tijd steeg de gemiddeld windsnelheid van 100 km/u naar 260 km/u. Ook de kerndruk is recordlaag met een afname van 100 hPa in dezelfde tijdspanne, van 980 hPa naar 880 hPa, recordlaag. Mogelijk speelt de krachtige El Niño hier mee.

  • Advertentie

  Recordlage luchtdruk
  Wilma, een categorie vijf orkaan, die net tien jaar geleden over Florida raasde, had een kerndruk van 882 hPa. Deze orkaan, Patricia genaamd, is ondertussen aan een recordlage luchtdruk van 880 hPa. De sterke van de orkaan wordt berekend op basis van de centrale luchtdruk in het oog. Hoe lager de luchtdruk in de kern, hoe sterker de winden rondom het oog. Daarom staat er bij een zeer lage luchtdruk op vele barometers “storm”. Zo is er de anekdote van de grote orkaan van 1938 die grote schade aanrichtte in het noordoosten van de VS. Een man had, net voor de orkaan aan wal kwam, een barometer gekocht. Tot zijn ergernis zag hij dat het toestel “orkaan” aangaf, ofwel een zeer lage luchtdruk. Omdat hij vermoedde dat het toestel stuk was, ging hij naar het postkantoor om het toestel terug naar de winkel te sturen. Toen ie echter terugkwam, was zijn huis verdwenen. Even terug naar Patricia dan. De snelheid waarmee de kerndruk naar deze waarde zakte, is ook fenomenaal. Op vierentwintig uur tijd zakte de luchtdruk van 980 hPa naar 880 hPa. De snelheid van de wind ging daarmee ook in een recordtijd omhoog. Op donderdag bedroegen de gemiddelde windsnelheden 100 km/u. Vrijdagochtend was dat al meer dan 250 km/u.

  Extreem hoge windsnelheden
  De verwachtte windsnelheden die met Patricia gepaard zullen gaan, zijn dan ook extreem hoog. De maximale gemiddeld windsnelheden die net rond het oog voorkomen, liggen ruim boven 300 km/u bij de tijd dat Patricia aan wal zal gaan. We spreken van waarden van 320 of 330 km/u. Deze hoogste windsneldheden komen voor over een afstand van zo’n 100 km. De rukwinden kunnen nog hoger oplopen, tot 360 of 370 km/u en andere bronnen spreken zelfs van waarden tot 400 km/u. Het oog van de orkaan wordt in de buurt van Puerto Vallarta verwacht. Daarna trekt de storm verder naar het noordoosten om snel af te zwakken in het bergachtige binnenland. Toch zal de storm nog veel windschade en vooral overstromingen veroorzaken door de overvloedige neerslag die met het tropische systeem gepaard zal gaan.

  Schade
  Met deze extreem lage kerndruk heeft de orkaan uiteraard de hoogste categorie bereikt, namelijk categorie 5. Een orkaan met deze kracht kan aanzienlijke schade aanrichten. Tegenover een categorie 1 orkaan (met gemiddelde winden tussen 120 en 150 km/u) is de schade 500 keer zo zwaar. De schade komt overigens niet alleen van de wind. In kustgebieden zorgt de zogenaamde stormsurge ofwel stormvloed voor veel schade. Niet alleen de wind zorgt dat golven kunnen uitgroeien tot ruim 10 meter. Ook zorgt de lage luchtdruk in de orkaan dat de zee enkele meters omhoog rijst. In de achterliggende berggebieden zal het niet zozeer de wind of het zeewater zijn, maar de overvloedige regen die voor schade zal zorgen, tot 500 mm. In een bergachtig gebied zorgt dat voor overstromingen en aardverschuivingen.

  Oorzaak
  Een mogelijke oorzaak van deze krachtige orkaan is de uiterst krachtige El Niño, die zijn voorganger van 1997 nog achter zich laat. Door dit fenomeen is het zeewater veel warmer dan gewoonlijk. Uit het ongewoon warme zeewater kunnen tropische systemen nog meer energie halen. In 1997 kon zo ook de orkaan Linda in een mum van tijd tot een zeer krachtige orkaan uitgroeien. Het orkaanseizoen 2015 is daarmee overigens met 9 zware orkanen het meest actieve orkaanseizoen ooit.

  Bronnen: National Hurricane Centre, The Weather Channel, MeteoGroup

  Door: DH