Indian summer in de maak

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1:Links: Synoptische toestand op vrijdag volgens het ECMWF. Rechts: De bijbehorende temperatuursverwachting. Bron: MeteoGroup

  Figuur 2: De positie van de straalstroom op donderdag volgens GFS. Bron: Meteociel.

  Figuur 3: De positie van de erg noordelijke straalstroom op vrijdag 12 oktober volgens GFS. Bron: Meteociel.

  Figuur 4: De verwachte temperatuurstrend voor de komende 14 dagen volgens de 50 leden van ECMWF. Bron: MeteoGroup.

  Figuur 5: De huidige en voorspelde droogte vergeleken met de normale toestand. Bron: KMI.

 • Indian summer in de maak
  02.10.2018 14:14

   

  • Advertentie

  Na een recordwarme zomer lijkt het erop dat we de komende periode getrakteerd worden met temperaturen ruim boven onze stand. Deze week bereikt het kwik op vrijdag en zaterdag de nazomerse grens van 20 graden terwijl we normaal gezien recht hebben op zo’n 17 graden. In de Kempen kan het lokaal zelfs 22 graden worden. Na een dip op zondag met koelere maxima en neerslag lijkt het erop dat komende week terug erg zacht en zonnig zal worden. Guur herfstweer lijkt dus nog niet in de maak.

   

   

  Synoptische toestand

  De oorzaak voor de komende nazomerse periode is de ligging van een hogedrukgebied ten oosten en depressies ten westen van ons (figuur 1). Op deze manier wordt warme lucht van over Spanje naar onze contreien getransporteerd. Deze lucht is ook vrij droog waardoor er geen neerslag valt. Depressies hebben het moeilijk om ons te bereiken door een geblokkeerde situatie, waarbij er telkens nieuwe hogedrukopbouw afkomstig van de Azoren is. Hierdoor lopen depressies zich stuk wanneer ze richting ons land bewegen, met droge condities tot gevolg. Dit patroon houdt al enkele maanden aan waardoor wij in de warme droge sector zitten met in de overgang van het ene naar het andere hogedrukgebied tijdelijk gestoorde lucht. De depressieactiviteit wordt afgebogen richting het noorden van Europa waar regelmatig neerslag valt. De noordelijke ligging van de meanderende straalstroom ligt aan de basis van dit weerpatroon (figuur 2). Deze zone markeert de grens van koude en warme lucht en is de motor voor depressievorming. Als wij ten zuiden van de straaltstroom liggen, wilt dit zeggen weinig depressieactiviteit met hogedrukcondities. In het weekend komen wij tijdelijk ten noorden van de straalstroom te liggen, waardoor een depressie zich ter hoogte van Frankrijk kan uitdiepen. Dit zorgt vooral op zondag voor regen en koelere maxima.

   

  Volgende week opnieuw nazomer

  Na de dip op zondag lijkt opnieuw een nazomerse periode in de maak. De straalstroom komt volgende week abnormaal noordelijk te liggen zelfs tot boven Scandinavië (figuur 3). Op deze manier kan een krachtig hogedrukgebied zich over een groot deel van Europa uitbreiden. Depressies bereiken niet het vaste land en schuiven via Ierland ver naar het noorden door. Tussen deze depressies en het krachtig hogedrukgebied ontstaat een strak zuidelijk windveld met aanvoer van zuiderse lucht. De meeste modellen voorzien voor volgende week erg zachte temperaturen, waarin meermaals de 20 graden wordt overschreden met nagenoeg geen neerslag. In figuur 4 is de langetermijnvoorspelling van verschillende leden van ECMWF te zien. Er is een grote eensgezindheid omtrent de zachte temperaturen voor volgende week, met een gemiddelde dat vanaf dinsdag telkens boven normaal ligt. Op donderdag en vrijdag ligt het gemiddelde zelfs rond de 20 graden, waardoor de kans bestaande is dat de 20 graden overschreden wordt.  

   

  Droogtetoestand geraakt maar niet opgelost

  Het ziet er niet naar uit dat de komende 10 dagen het neerslagtekort wordt aangevuld. Op figuur 5 is goed te zien dat het nog altijd te droog is. Het neerslagtekort ligt boven de 200 mm, wat een hoeveelheid is die normaal in 2 tot 3 maanden valt. In deze geblokkeerde setting zal het neerslagtekort niet snel verminderen. Het zal wachten worden tot de westcirculatie met de bijbehorende depressies meer op gang komt om het tekort aan te vullen. Waarschijnlijk is dit tekort tegen het einde van het jaar niet hersteld.

  Bron: MeteoGroup

  Door: Stagiair MeteoGroup: Kasper