Warme 1 november

Advertentie
Mijn weer
 • Temperaturen om 15u. Op meerdere plaatsen werd het 18 of 19 graden en lokaal zelfs ruim 20 graden.

  De ProgTemps van ECMWF met de verwachte temperaturen op verschillende niveau's. De hoogste temperatuur kwam op het 925 hPa- niveau voor ofwel op een hoogte van zo'n 600m.

  Tijdens de ochtend hing er vanochtend nevel of mist, maar die werd snel weggewerkt door de zon, waarna het erg zacht werd. Foto: Magda Van den Bremt

 • Warme 1 november
  01.11.2015 16:52

  Het was voor Allerheiligen een bijzonder zachte dag. Op meerdere stations werd een temperatuur van 17 of 18 graden gemeten en in Ukkel werd zelfs de 20 graden bereikt. Door de pompwerking in een hogedrukgebied dat boven onze gebieden ligt, konden de hogere lagen opwarmen.

  • Advertentie

  Hoge maxima
  Vandaag was het opmerkelijk warm. In Ukkel kwam het kwik zelfs even op 20,8 graden. Dat is zo’n 8 graden boven de norm. Andere opmerkelijke waarnemingen van enkele weerstations waren Zaventem met 18,9 graden en Charleroi met 19,7 graden. Op de Hoge Venen was het verschil met de norm nog groter. Daar werd het zowaar 19,5 graden, terwijl ze daar normaal zo’n 8 graden kunnen verwachten. Dat is meer dan 10 graden boven de norm voor die regio. Net over de grens mat men in de Eifel op ruim 600m hoogte 20,0 graden.

  Hogedrukpomp
  In een hogedrukgebied daalt de lucht, waardoor deze samengedrukt wordt. Net zoals bij het opwarmen van de lucht in een pomp, warmt deze luchtlaag sterk op. Met lucht die op enige hoogte sterk opwarmt, en koude lucht in de onderste luchtlagen, ontstaat er een sterke temperatuursinversie. Wanneer er lage bewolking hangt, warmt de onderste laag veel minder op, zodat de inversie nog markanter wordt. Vooral in de winter is dat vaak het geval.

  Vandaag was die inversie er ook, maar werd deels door opwarming onderin opgeheven. De zon is momenteel nog iets krachtiger dan hartje winter. De lage bewolking geraakte dus wel nog weg. Enkel in het zuiden van het land bleef de lage bewolking lange tijd hangen, waardoor de inversie wel nadrukkelijker aanwezig was. De inversie was het sterkst op zo'n 600 m (925 hPa-niveau). Doordat de Hoge Venen zich dicht bij de warme luchtlaag bevonden, werden bij die weerstations ook  de hoogste temperaturen gemeten.

  Door: DH