Vorst en grondvorst

Advertentie
Mijn weer
 • De klassieke thermometerhut met daarin de thermometers op 1,5 m hoogte.

  Grondvorst is vaak te zien aan de rijp die zich afzet op het aardoppervlak.

  De lange termijn (minimumtemperatuur eps) geeft zowel grondvorst als een dagje mogelijk met vorst.

 • Vorst en grondvorst
  18.11.2015 14:09

  Luchttemperatuur
  Op weerstations wordt de luchttemperatuur op exact 1,5 m hoogte boven een grasvlakte gemeten. Dit is dan de luchttemperatuur. Op deze hoogte heb je niet onmiddellijk de invloed van de aarduitstraling tijdens heldere en koele nachten. Immers vlak aan de grond kan het een stuk kouder zijn omdat het aardoppervlak en voorwerpen op aarde snel warmte verliezen onder deze omstandigheden. Voor de land en tuinbouw is deze temperatuur vaak erg van belang.

  • Advertentie

   

  Koudste temperatuur
  Bij helder en stabiel weer wordt de koudste temperatuur gemeten rond of net voor zonsopgang. De warmteuitstraling wordt op dit moment niet meer zo dadelijk gecompenseert door de 
  warmte in de grond en daarbovenop heft de eerste zonneinstraling de uitstraling van de aarde op. Op dit moment is de energiebalans nul en wordt de minimumtemperatuur bereikt. Wordt de temperatuur op 1,5 m hoogte negatief. Dan is het de luchttemperatuur die negatief is en spreken we van vorst. Wordt de temperatuur aan de grond negatief, dan spreken we van grondvorst. Het is de logica zelf. Grondvorst kan ook voorkomen bij een positieve luchttemperatuur.

   

  Verschil in grondsoort
  Bepaalde streken in ons land krijgen vlugger te maken met vorst of grondvorst. Vooral droge grond is gevoeliger voor nachtvorst. Deze komt voor in de Limburgse en Antwerpse Kempen. Bij natte gronden is er latente warmte aanwezig in het water en koelt het dus niet zo vlug af. Ook merken we dat in de dalen van de Ardennen vlugger vorst voorkomt of dat het er strenger vriest dan op de plateau’s of op de toppen. Dat komt omdat koude lucht zwaarder is dan warmere lucht en daalt langs de flanken in het dal. Vanaf het weekend is er kans op grondvorst in de Ardennen en stilaan ook de Kempen. Na het weekend kan in heel het land grondvorst voorkomen.

  Door: MN