Eerste grote orkaan van het Atlantische orkaanseizoen

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De positie van Helene, Florence en Isaac in de Atlantische oceaan. Bron: National Hurricane center

  Figuur 2: De verwachte koers van orkaan Florence de komende dagen. Bron: National Hurricane center

  Figuur 3: De verwachte koers van orkaan Helene richting Europa de komende dagen. Bron: National Hurricane center

 • Eerste grote orkaan van het Atlantische orkaanseizoen
  11.09.2018 14:06

  Het orkaanseizoen in Noord-Amerika komt nu echt goed op gang. Er bevinden zich momenteel 2 orkanen (Florence &, Helene) en een tropische storm (Isaac) in de Atlantische oceaan (Figuur 1). Orkaan Florence zou donderdag de oostkust van de V.S. bereiken. Een potentieel gevaarlijke situatie aangezien er wordt voorspeld dat deze nog in kracht kan toenemen, waardoor het in de regio wel eens de zwaarste orkaan in 30 jaar zou kunnen worden. De orkaan heeft sinds gisteren de stempel van categorie 4 gekregen, de op één na zwaarste categorie. In verschillende staten langs de oostkust is de noodtoestand al uitgeroepen. De exacte positie waar Florence aan land komt valt nog af te wachten.

  • Advertentie

   

  Ontstaan

  Een aantal specifieke condities zijn nodig vooraleer een tropische cycloon zich kan vormen. De belangrijkste vereiste is dat de oceaan over een diepte van 50 meter minstens 26.5 graden is. Vandaar dat deze cyclonen op het noordelijk halfrond vooral voorkomen op het einde van de zomer, wanneer de zeetemperatuur zijn maximum heeft bereikt. Een onstabiele atmosfeer met veel vocht is dan ook nodig om de energie te gebruiken van het warme zeewater. Deze energie komt vrij bij de condensatie van het vocht in de hogere luchtlagen en zet het systeem in gang. De meeste orkanen ontstaan meestal vanuit een tropische golf, dat is een langerrekte zone waarin de luchtdruk lager is dan errond. Hierdoor ontstaan convergentie bewegingen, die stijging van het warme zeewater mogelijk maken. Een andere voorwaarde is dat er corioliskracht nodig is om de roterende beweging rond de depressiekern mogelijk te maken. Dit verklaart waarom er geen orkanen zijn rond de evenaar. 

  Rukwinden tot meer dan 250 km/u

  Gisteren is orkaan Florence uitgeroepen tot categorie 4 op de Saffir-Simpson schaal. Er wordt voorspeld dat de orkaan tegen donderdag kan uitgroeien tot categorie 5, de hoogst mogelijke categorie op de schaal. Rukwinden van meer dan 250 km/u kunnen dan voorkomen. De reden hiervoor is het warme zeewater in dit gebied van de Atlantische oceaan, wat de ideale voedingbron is voor een tropische cycloon. 

  De kans op veel schade is dan ook reeël. Er wordt verwacht dat de orkaan ergens aan land zal gaan in de staten South Carolina, North Carolina of Virginia. Op dit moment bevindt Florence zich nog ten noorden van de Caraïben en zij verplaatst zich de komende dagen naar het noordwesten (Figuur 2). Zodra de orkaan aan land komt zal deze snel verzwakken aangezien de convectie van warm zeewater stopt. 

  Orkaan Helene bemoeilijkt weersverwachting Europa

  Een andere orkaan van categorie 2, Helene situeert zich meer in het westen van de Atlantische oceaan. Deze orkaan zet de volgende dagen koers richting Europa (Figuur 3), waar zij zal verzwakken en een extratropische cycloon zal vormen. De exacte koers van deze orkaan heeft een grote impact op de weersverwachting voor West-Europa tijdens het midden van volgende week. De kans bestaat dat hierdoor warme subtropische lucht op transport wordt gezet richting West-Europa met zomers warm weer tot gevolg. 

   

  Bronnen: National hurricane center, EOS wetenschap, weer.nl, MeteoGroup

  Door: Kasper, Stagiair MeteoGroup Belgium