Storingen

Advertentie
Mijn weer
 • De vertikale doorsnede van een frontensysteem met de bijbehorende koude of warme lucht en de wolken.

  Een klassiek front met warmtefront (rode lijn), koufront (blauwe lijn) en het geoccludeerde front (paarse lijn).

 • Storingen
  25.08.2015 13:41

  Het verschil tussen een front en een buienlijn is dat bij een front er van luchtmassa wordt veranderd. Bij een buienlijn blijven we in dezelfde luchtmassa vertoeven. Fronten kunnen we ook weer onderverdelen in warmtefront, koufront en geoccludeerd front.

  • Advertentie

   

  Een warmtefront is de voorste begrenzing van warme lucht. Het spreekt dan voor zich dat een koufront de voorste begrenzing is van koudere lucht. Een occlussie is het deel van het front waar het koufront eigenlijk het warmtefront inhaalt, waarbij je aan de grond niet altijd duidelijk kan zien of je nu van koude naar warme lucht gaat of andersom.

  Het klassieke beeld van een front zien we aangeduid op bijgevoegde satelietbeeld. In het paars de occlusie, in het rood het warmtefront, in het blauw het koufront. Van luchtsoorten hebben we dan voor het warmtefront koelere lucht, tussen het warmtefront en het koufront, relatief warme lucht en achter het koufront dus koude lucht.

   

  Op bijgevoegde figuur zien we ook de wolken die ermee gepaard gaan en de daarbijhorenende neerslag. Bij een warmtefront hebben we voornamelijk gelaagde wolken of de stratiforme wolken en krijgen we meestal een continue egale neerslag. Bij een koufront komen er onstabiele wolken voor, die vertikaal een sterke ontwikkeling kennen, vaak dus ook de bekende cumulonimbuswolk. De neerslag verandert vaak van intensiteit (buiige regen) en kans soms erg intens zijn. Het grootste kenmerk is echter de temperatuursverandering die vooral merkbaar is na de doortocht van een koufront. Dan kan het kwik merkelijk enkele graden lager uitkomen tot soms wel meer dan 10 graden. Het gebied tussen een warmtefront en een koufront wordt de warme sector genoemd.

   

  Er is dan ook nog de buienlijn, die zoals de naam aangeeft vooral gekenmerkt wordt door de buien. Voor en na deze buienlijn is er geen groot verschil in temperatuur te merken, al kan het soms wel iets koeler na een bui zijn door de hogere vochtigheid.

   

  Op korte termijn krijgen we te maken met een warmtefront en volgt er dus egale regen. Nadien komen we in een ruime warme sector terecht, waarbij de temperatuur op woensdag tot en lokaal zelfs boven 25 graden kan klimmen. In de avond en nacht volgt het koufront, dat erg traag over ons land sleept en ook donderdag voor veel neerslag zorgt. Op vrijdag in de koudere lucht komen de maxima uit op gemiddeld 22 graden.

  Door: MN