Perseïden (deel 2)

Advertentie
Mijn weer
 • De vallende sterren (Perseïden) zijn te zien in de richting van het noordoosten. Bron: hemel.waarnemen.com

  De maand is op donderdagochtend nog maar slechts een klein sikkeltje. Bron: hemel.waarnemen.com

  De bewolkingsverwachting van UKMO donderdag om middernacht (22 UTC). De meeste bewolking is al weg.

  Hetzelfde model met de bewolkingsverwachting voor donderdag 3u, ongeveer op het hoogtepunt van de Perseïden.

 • Perseïden (deel 2)
  11.08.2015 15:22

  De komende dagen zullen we nog heel wat vallende sterren mogen bekijken en ook de weergoden lijken ons gunstig gezind, vooral tijdens de nacht van woensdag op donderdag. De maan gaat alvast geen roet in het eten gooien.

  • Advertentie

  Storende elementen
  Vorige keer keer schreven al over de vallende sterren (Perseïden) die te zien zijn dezer dagen, als het weer meezit. De maan zal alvast niet het storend element zijn, gezien het bijna nieuwe maan is. Dat is namelijk op vrijdag 14 augustus. Vorig jaar was dat echter anders, toen was het bijna volle maan was. Door het natuurlijke licht was er nauwelijks wat van vallende sterren te zien. De enige mogelijk storende elementen zijn dan nog de lichtvervuiling en de wolken. In stedelijke gebieden is al dat artificiële licht een ware plaag voor sterrenliefhebbers. En voor een stedeling zijn de extra wolken nog meer een marteling, gezien de bewolking dan nog eens het licht verstrooit naar alle kanten, ook naar beneden. Nee, het best is je zover mogelijk van lichtbronnen te plaatsen, ergens op je rug in het weidegras op een vrijwel heldere hemel. En dan hebben we nog een paar handige tips. Het is niet omdat er ongeveer 70 meteoren per uur te zien zullen zijn (tijdens de nacht van woensdag op donderdag), dat je dadelijk touche hebt. Geduld is dus nodig en kijk dus minstens een half uur in de richting van het noordoosten.

  Weerconditie rond hoogtepunt
  We schreven in het vorige artikel al over het maximum aantal vallende sterren. Die komen op en rond 13 augustus voor. Het is voor die periode dat we de weersverwachting eens gaan bekijken. Volgende nacht lijkt overigens alvast niet zo bijster goed, al kan het in de oostelijke helft nog lange tijd helder zijn. Toch zullen ook daar hoge wolkenvelden zijn, en die zijn ook hinderlijk. In het westen is het grotendeels zwaar bewolkt met zelfs wat lichte regen. Later op de nacht trekt de bewolking ook verder het land in en wordt het overal lastiger om vallende sterren te zien. Een troost is misschien wel dat er deze nacht “slechts” gemiddeld 37 meteoren per uur te zien zullen zijn. Of niet te zien. De nacht erop, van woensdag op donderdag is het maximum aantal te zien en dan lijken de weergoden ons vrij goed gezind. Er zou dan vooral een lokaal onweer in de Ardennen overtrekken, maar op de meeste plaatsen wordt het licht bewolkt en droog. De nacht van donderdag op vrijdag trekken er onweersbuien over, maar daarna trekt de hemel een tijdlang open en is er ook een goeie kans dat we vallende sterren kunnen bewonderen. Ook daarna zijn er kansen. Na 17 augustus is het wachten op de Orioniden in oktober, de Leoniden in november of de Geminiden in december.

  Bronnen: NOAA, hemel.waarnemen.com

  Door: DH