Vreemde wolken krijgen naam

Advertentie
Mijn weer
 • Foto: Jan Corbeel

  Foto: Annemie Muyldermans, ook foto van de titel

  Foto: Lieve Müsing

  Foto: Mark Vaganée

  Foto: Kristiaan Van Ostade

  In die periode waren er heel wat heftige onweders, zoals hier in Sint-Gillis-Waas met een hoge bliksemactiviteit en grote hagelbollen. Foto: Matthias Van Woensel

 • Vreemde wolken krijgen naam
  29.06.2015 15:29

  We krijgen er wellicht binnenkort een nieuwe wolk bij die de naam Asperitas krijgt, ofwel ruige wolk. De wolk was een tijdlang te zien vorig jaar op 9 juni. Het is een zeldzame wolk, die echter door velen niet onopgemerkt voorbij is gegaan. De Internationale Wolkenatlas wordt daarmee verder aangedikt.

  • Advertentie

  Onstabiel

  Vorig jaar kregen we op 9 juni, in een onweerachtige en warme periode met erg onstabiel weer, een vreemde lucht te zien. Het waren wolken die diepe uitzakkingen vertoonden en een erg chaotische indruk gaven. Het was die dag dat er in het oosten van België, maar vooral in het westen van Duitsland een hevig onweer losbarstte. Het was een lucht, die velen wellicht nog nooit gezien hadden. Het blijkt dan ook een zeldzame wolk te gaan, die dan nog vooral in berggebieden het meest voorkomt. Het fenomeen waarbij de wolken ontstaan, begrijpen wetenschappers nog niet helemaal goed , al komt het type wolk vooral voor bij erg onstabiel weer.

  Wolkenatlas en internet

  De wolk die we te zien kregen, komt binnenkort in de nieuwe editie van de Internationale Wolkenatlas, die al sinds 1896 wordt uitgegeven. Asperitas wordt het, Latijn voor ruige wolk. Een definitie van de wolk wordt: een formatie bestaand uit goed gedefinieerde, golf-achtige structuren aan de onderkant van de wolk, chaotischer en een met minder horizontale organisatie dan undulatus wolk. Gavin Pretor-Pinney, de oprichter van de Cloud Appreciation Society is opgewonden over het feit dat de officiële status steeds dichterbij komt. Dit dankzij de vele foto’s, die de laatste tijd van dit nieuwe type wolk genomen zijn en verdeeld zijn op het internet. Gelukkig waren er ook vorig jaar een heleboel mensen die de wolken gespot hebben én op het internet geplaatst hebben. Ook de meteorologen van MeteoGroup kregen een heleboel foto’s toegestuurd die we hiernaast gezet hebben. 

  Bron: MetOffice, De Morgen

  Door: Dirk Hostens