Overstromingen in Las Vegas

Advertentie
Mijn weer
 • Google kaart met Las Vegas

  Las Vegas is gekend voor zijn casino's en goktenten. Bron: Wikipedia

  Overstromingen van afgelopen zaterdag in Las Vegas.

 • Overstromingen in Las Vegas
  11.04.2016 14:02

  Las Vegas is een dorre woenstijnstad met meer flipperkasten en goktenten dan je kan tellen. De dagen dat het er regent, kan je wel op één hand tellen. De dagen dat het er regent, regent het flink door. Motregen kennen ze daar bijvoorbeeld niet. Zon des te meer en soms dus ook overstromingen.

  • Advertentie

  Veel water
  Afgelopen zaterdag was zo’n dag met het overtrekken een hevige hagelbui, die minstens 25 l/m² dropte in minder dan een uur. Veel water, als je bedenkt dat het gebied er op een jaar nauwlijks meer dan 100 l/m² krijgt. Daarbij kwam het op meerdere plaatsen tot overstromingen. De luchthaven moest even gesloten worden, deels door ondergelopen landingsbanen en taxiwegen, deels door een sterk verminderde zichtbaarheid. Het centrum van de stad was in geen tijd ondergelopen.

  Sterke afvloeiing in woestijn
  Overstromingen in een woestijngebied komen overigens vaak voor. Dat komt uiteraard omdat het gevallen water niet zo vlot kan indringen als in gebieden waar wel veel vegetatie is. Bossen bijvoorbeeld houden het water veel langer vast en geven het water, ook al deels opgeslagen, maar met mondjesmaat af. In een gebied met schaarse vegetatie en veel rots en puin, zoals in Vegas, dringt het water niet in de bodem en vloeit het dus quasi volledig af. Met alle gevolgen van dien. Verdrinken in de woestijn, het kan dus. Het drainagenetwerk van de stad is overigens niet ingesteld op vele regenbuien. Brandweerlieden moesten onfortuinelijke automobilisten, die door het geweld van het water vast kwamen te zitten, zo snel mogelijk zien te bevrijden.

  Hagelbollen
  Ook hagelbollen werden waargenomen en dat zullen sommige automobilisten ook geweten hebben. Een indruk van het hele gebeuren kan je hieronder in de video bekijken. Ook de volgende dagen blijft de kans op regen- of onweersbuien bestaan. Hopelijk zijn ze dan niet zo hevig als hun voorgangers. Bij ons zijn er overigens vandaag en morgen dinsdag ook regen- of onweersbuien mogelijk, al zullen deze niet zo hevig uitpakken. Bovendien zijn we wel wat water gewend.

  Door: Dirk Hostens