Tweede klimaatfilm Al Gore

Advertentie
Mijn weer
 • Al Gore de presidentskandidaat die de Nobelprijs won voor zijn klimaatfilm "An Inconvenient truth"

  Op korte termijn is het zacht, de wat langere termijn geeft wat lagere maxima aan.

 • Tweede klimaatfilm Al Gore
  13.12.2016 15:11

  Nobelprijs
  De eerste klimaatfilm van Al Gore schudde de wereld een beetje wakker. Met An Inconvenient Truth zette hij het probleem van de klimaatverandering torenhoog op de internationale agenda. De boodschap was : de wereld heeft geen tijd meer te verliezen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Hiervoor kreeg hij in 2007 de nobleprijs voor de vrede en de film haalde zelfs een Oscar.

  • Advertentie

  Opvolger
  Het tij keerde echter. Met in het kielzoch een financiële crisis werd de Klimaattop in Kopenhagen een mislukking en rond Al Gore werd het stil. Blijkbaar liet het klimaat hem niet los en werkte hij in stilte aan een opvolger. In deze opvolger legt hij uit hoe de opwarming van de aarde tot zwaardere natuurrampen leidt. Ook komt hij met oplossingen om de klimaatverandering het hoofd te bieden.

  Verwarring
  Er is echter een tikkeltje verwarring over de naam van de film, volgens  
  Paramout Pictures zal de film :“An Inconvenient Truth II” heten, maar in de Standaard ging het over :  “ 24 hours of reality” . In de eerste film was er ook wel wat verwarring, immers de grafieken die werden getoond, stroken niet altijd met wat er werkelijk gebeurt en dat ontkrachtte toch wel een beetje de boodschap. Skeptici konden aantonen dat de grafieken die Al Gore gebruikte niet correct waren en minimaliseerde de boodschap.   Toch was deze boodschap wel volledig correct en is die nog steeds erg actueel.  Er moet dringend wat gedaan worden aan de “versnelde” opwarming van het klimaat.

  2016 record zacht
  Het zachte weer van deze maand, maar ook van de vorige maanden laat kennen dat 2016 mogelijk een recordjaar wordt met hoge temperaturen. Dat was ook al zo in 3 voorgaande jaren  
  en de trend lijkt zich verder te zetten. Wat de toekomst juist zal brengen blijft altijd een beetje onzeker. Immers er zijn nog steeds wetenschappers die als gevolg van de opwarming een koudere oplossing voorzien voor West-Europa. Oorzaak zou het wegvallen van de mildere straaltstroom zijn, als het ijs op de Noordpool is gesmolten.

  Hoge maxima
  Op korte termijn blijft het erg zacht bij maxima tussen 8 en 10 graden. Normaal hebben we recht op 6 graden. Tijdens de nacht kan het echter soms wel flink gaan afkoelen, afhankelijk van de opklaringen. Er staat ook droog weer op het programma, waarrbij er ruimt voor de zon is. Op het einde van de week en tijdens het weekend domineren wolken echter en wordt het toch iets minder zacht met maxima die rond de normale komen liggen.

  Door: Michel Nulens