De typische westcirculatie komt maar moeizaam op gang

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De gemiddelde temperatuur, neerslaghoeveelheid en zonneschijn met afwijking voor de periode 1981-2018 (Bron: KMI).

  Figuur 2: De gemiddelde maandtemperatuur doorheen het jaar met extremen en het verloop van 2018 (Bron: KMI) .

  Figuur 3: De NAO index sinds 22 mei met de voorspelling tot 10 oktober. De rode lijnen geven de mogelijke evolutie van de index weer (Bron: NOAA).

  Figuur 4: De hogedrukopbouw boven ons land midden volgende week (Bron: Meteociel).

  Figuur 5: De positie van de straalstroom midden volgende week (Bron: Meteociel).

 • De typische westcirculatie komt maar moeizaam op gang
  19.09.2018 14:20

  Na een recordwarme zomer (figuur 1) lijkt het erop dat september ook weer warmer en droger dan normaal gaat verlopen. Het neerslagtekort dat de afgelopen maanden is opgebouwd wordt nog altijd niet gecompenseerd door de typische aanvoer van neerslag vanover zee. Voorlopig blijft het uitzonderlijk droog en nog tijdelijk te warm voor de tijd van het jaar. De westcirculatie die regen brengt over Belgë wordt telkens opnieuw geblokkeerd door een warmbloedig hogedrukwig vanover de Azoren. De vraag is of dat dit geblokeerde de komende periode zal doorbroken worden.  

  • Advertentie

  Uitzonderlijk droge en warme zomer

  De zomer van 2018 zal voor velen niet snel uit hun geheugen gewist worden. Het was een recordwarme zomer met zeer weinig neerslag en veel zonneschijn (figuur 1 &2). De reden is een hogedrukblokkade over Centraal-Europa die ons afschermde van depressies op de oceaan. In de zomer komen zo’n blokkades met warm en droog weer wel vaker voor omdat de straalstroom meer meandert en noordelijker ligt waardoor warme subtropische lucht naar onze contreien kan gevoerd worden. Een langdurige blokkade zoals deze zomer is wel uitzonderlijk.

  Straalstroom

  De straalstroom is een zone met sterke westenwinden op hoogte die de grens markeert van warme lucht van de tropen en polaire lucht. Het is vooral de meandering van de straalstroom die zorgt voor een geblokkeerd weerpatroon. Bij zo’n meandering zijn er zones die zich constant onder een hogedrukwig bevinden terwijl andere gebieden in de trog van de meandering komen te liggen met veel neerslag tot gevolg. In de trog van de straalstroom komen de hoogste windsnelheden voor en is de ideale voedingsbodem voor cyclogenese. De reden dat depressies onstaan is door het contrast in dichtheid van warme en koude lucht. Warme lucht zet meer uit waardoor eenzelfde druksniveau hoger zal liggen bij warme dan koude lucht. Als er een grote horizontale temperatuursgradiënt aanwezig is onstaan depressies met de typische frontale systemen.

  Tijdelijk herfst vanaf vrijdag na het weekend opnieuw hogedrukopbouw

  De meteorologische herfst is al eventjes van start ook al doen de temperaturen ons iets anders vermoeden. In deze periode van het jaar sterkt de straalstroom normaal aan en begint minder te meanderen. Een manier om te weten te komen hoe de straalstroom zich de komende dagen gaat gedragen is de NAO-index. Deze index geeft het verschil in luchtdruk tussen een depressie rond IJsland en een hogedruk rond de Azoren. Een positieve index markeert een groter contrast in luchtdruk en zorgt voor een sterkere straalstroom met meer regen over West-Europa.

  Op figuur 3 is de verwachting voor de komende dagen weergegeven. Hierop is te zien dat na een hogere waarde op dit moment, de index waarschijnlijk weer daalt met daaruitvolgend een minder krachtige straalstroom. Vrijdag en in het weekend is de straalstroom minder kronkelend en ligt meer boven ons land. Dit is de verklaring voor de nabijheid van depressies de komende dagen en de hogere NAO waarde. Na het weekend zorgt een nieuwe hogedrukopbouw gelegen in de wigzone van de straalstroom voor opnieuw stabiel en droog weer (figuur 4). Op figuur 5 is de erg noordelijke positie van de straalstroom voor midden volgende week te zien en verklaart de daling van de NAO waarde. De westcirculatie die typisch is voor de herfst lijkt dus voorlopig nog niet echt op gang te komen.

  Bron: MeteoGroup

  Door: Stagiair MeteoGroup: Kasper