Temperaturen van bruggen en wegen

Advertentie
Mijn weer
 • Temperaturen van bruggen en wegen
  22.01.2016 15:36

  Tijdens de weerberichten horen we wel eens dat het glad kan zijn, in bijzonder op bruggen en viaducten. Hoe komt het dat er vaak gladheid is op de bruggen, maar daartegenover niet op de wegen. Zijn bruggen altijd kouder dan wegdekken?

  • Advertentie

  Constante grondtemperatuur

  Het is vaak gladder op bruggen omdat het oppervlak van een brug sneller kan afkoelen dan het wegdek. Dit komt omdat de bodem een bron van warmte is voor het wegdek. We zijn namelijk gewoon dat de luchttemperaturen sterk variëren, maar de temperaturen in de bodem blijven op een zekere diepte constant. In België ligt de temperatuur vanaf een meter of 3 à 4 constant op 9 °C. Dat is de reden waarom vroeger ijskelders werden aangelegd. Het blijft er namelijk koel tijdens de warme zomermaanden.

  Natuurlijk vormen sommige situaties de uitzondering op de regel. Bijvoorbeeld zal vannacht de temperatuur van de bruggen hoger blijven dan de wegdektemperaturen. Dit komt omdat we een koudeperiode doorgemaakt hebben en in de grond een koudereservoir is opgebouwd. Erg diep gaat dat reservoir niet, want vanaf een meter of 3 halen we weer die 9 °C. In plaats dat de ondergrond het wegdek zal opwarmen, zal de afkoeling versneld worden. Dit kan vannacht voor gevaarlijke situaties zorgen.

  Bronnen: MeteoGroup

  Door: Sam Hias