Luchtkwaliteit sterk afhankelijk van weersomstandigheden

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Een subsidentie inversie is een warmere laag die de uitwisseling tussen luchtlagen tegenwerkt.

 • Luchtkwaliteit sterk afhankelijk van weersomstandigheden
  30.11.2015 15:00

  Luchtverontreiniging kwam de laatste dagen geregeld in de media, de reden hiervoor is een recent onderzoek dat aantoont dat de luchtverontreiniging in het Brusselse Warandepark verontrustende waarden aanneemt. In 2012 zijn in ons land zelfs meer dan 11.000 mensen vroegtijdig gestorven als gevolg van de luchtvervuiling. Dat blijkt uit een gepubliceerd rapport van het Europees Milieuagentschap over de luchtkwaliteit in Europa.

  • Advertentie

  Is het dan altijd een slecht idee om een luchtje te gaan scheppen in de buitenlucht? Zeker niet want binnenshuis wordt de lucht namelijk vervuild door allerhande chemische stoffen uit bouwmaterialen, verf, meubels, tapijten en schoonmaakmiddelen. Binnenblijven is dus ook geen gezond plan. We kunnen de risico’s van een jog-partij in open lucht wel beperken door naar de weersomstandigheden te kijken. 

  Tijdens een sterke zonale stroming zoals afgelopen dagen, is er vaak veel wind aanwezig. Veel wind in de atmosfeer zorgt voor een turbulentie waardoor luchtlagen op verschillende hoogten worden gemengd. Hierdoor wordt de uitstoot van fossiele brandstoffen en fijn stof verdund over de lagere atmosfeer. Tijdens condities van hogedruk ontstaat er echter een zachtere laag op hoogte die de uitwisseling tussen luchtlagen tegengaat. Bovendien is er in de kern van een hogedrukgebied vaak amper wind aanwezig. Zo kunnen uitstootgassen en fijn stof zich concentreren. Bekijk dus even het weerbericht voor je die fietstocht in Brussel plant.

  Bronnen: HLN.be; MeteoGroup

  Door: Sam Hias