Zomer opnieuw in aantocht

Advertentie
Mijn weer
 • Warme lucht wordt maandag naar onze regio gepomt. Met een temperatuur tussen 16 tot 19 graden op 1500m, komt het kwik aan de grond ruim boven 30 graden.

  ECMWF neerslagverwachting voor volgende dinsdag (berekening van donderdag 12Z) met een actieve storing, die op de meeste plaatsen regen geeft en die lokaal ruim 10 mm oplevert.

  De nieuwste ECMWF neerslagverwachting voor volgende dinsdag (berekening van vrijdag 00Z) geeft dan weer een ander beeld. Vooral het oosten lijkt regen te krijgen, het westen komt het vrij droog vanaf.

 • Zomer opnieuw in aantocht
  31.07.2015 15:03

  Het is bij ons de laatste tijd aan de koele kant geweest, maar daar komt vanaf het weekend verandering in. Het warme weer bereikt zijn hoogtepunt op maandag, wanneer de warmste luchtmassa’s tot bij ons kunnen geraken. Met een temperatuur tussen 16 tot 19 graden op 1500m, komt het kwik aan de grond ruim boven 30 graden. Daarna is het even minder warm, waarna wellicht opnieuw een aanvoer van warmere lucht komt. Daarbij is het ook opvallend dat de overgang tussen warm en koud niet echt met veel onweer zal afgesloten worden. Op dinsdag verwachten we wel een regenzone, maar die brengt niet zoveel regen en belange nog niet overal. Doorgaans brengt de overgang van warme naar koude luchtmassa’s een stevige portie onweersbuien, maar in deze zomer gebeurt dit maar bitter weinig.

  • Advertentie

  Het afwisselen van warme en koude luchtmassa’s is een klassiek scenario in onze gebieden, omdat de scheiding tussen deze twee luchtsoorten vaak niet ver van ons bed liggen. We noemen dit overigens een front, een begrip dat bijzonder vaak wordt gebruikt in de weerberichten. Boven die scheiding ligt ook de straalstroom op zo’n 10 km hoogte. De straalstroom of het Engelse jet was het stokpaardje van weerman Pien, die in zijn weerberichten vaak wel 10 minuten kreeg om alles aan elkaar te praten.

  De straalstoom is in de zomer een stuk minder krachtig dan in de winter. Bij een warme en stabiele zomer, die overigens niet zo vaak voorkomt in ons land, ligt die scheiding een stuk noordelijker en zijn we erg onder invloed van het Azoren hogedrukgebied. In wisselvalliger zomers ligt de straalstroom een stuk zuidelijker. Deze zomer kende vaak warme episodes, maar de straalstroom zat vaak niet al te ver. Afgelopen week is deze zelfs erg zuidelijk gedoken met een zomerstorm tot gevolg, wat in een vorig arikel al uitgebreid aan bod kwam.  

  Door: DH