Zeewindfront

Advertentie
Mijn weer
 • Tijdens de ochtend was er nog geen stapelbewolking. Enkel in de Ardennen, wat grotendeels te verklaren is door een extra duwtje door het reliëf.

  In de namiddag zit er een strook met meer bewolking over het westen. De convergentiezone, over zeewindfront.

  Naast de zeewindfront zien we ook een zwak koufront naderen vanuit het noordwesten. Dit is voor de nacht naar dinsdag.

 • Zeewindfront
  18.04.2016 15:02

  Vandaag maandag zag het er goed uit door de nabijheid van een hogedrukgebied. Als je snel de weerkaart bekijkt, kon je er ook uit afleiden dat het droog bleef. Door de opwarming onderaan ontstonden er wel stapelwolken, die we al in de loop van de ochtend boven land zagen voorbijtrekken. De diepte van de bewolking was wel dermate beperkt dat er geen neerslag in voorkwam.

  • Advertentie

  Als je wat meer in detail ging, kon je ook afleiden dat er zich een (zwakke) zeewindfront zou vormen. Dat zag je bijvoorbeeld mooi ontstaan op het satellietbeeld. De stapelwolken die ontstonden boven het binnenland organiseerde zich op één lijn. Dat komt omdat de lucht vanover zee met de lucht boven land botst, waarbij er convergentielijn ontstaat. Doordat er in de hoogte een warmere laag aanwezig was, werden de wolkentoppen wel afgeplat, waardoor er geen neerslag inzit. Bij een onstabieler weertype kunnen de stapelwolken veel dikker worden en ontstaat er een kustfront waarin soms felle buien voorkomen. Deze keer dus niet, maar door de pompwerking van het hogedrukgebied, smeerde de wolken deels uit. Met een westelijke stroming trok het lijntje dieper het land in, en was het even zwaar bewolkt.

  Door: Dirk Hostens