Blijft de sneeuw dit weekend nog liggen in de Ardennen?

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Het actuele sneeuwdek in ons land, volgens http://www.weerstationmaasmechelen.be/sneeuw/.

  Figuur 2: Het sneeuwdek op zaterdag, zoals voorspeld door het Europese weermodel. Het is duidelijk dat een deel van de sneeuw al verdwenen is.

  Figuur 3: Na het weekend blijven er amper enkele cm's over van het sneeuwdek.

 • Blijft de sneeuw dit weekend nog liggen in de Ardennen?
  20.01.2016 15:30

  De zachte decembermaand is reeds uit onze herinneringen verdreven door de recente koudeprik, in de Ardennen viel een pak sneeuw en zelfs in Vlaanderen genoten sommige gemeenten van een respectabel sneeuwdek. Overdag kwamen de temperaturen in de Ardennen niet boven het vriespunt uit, waardoor alle sneeuw die afgelopen dagen gevallen is, nog steeds aanwezig is. Tijdens het afgelopen weekend konden velen al van sneeuwpret genieten in de Ardennen.

  • Advertentie

  Andere sneeuwliefhebbers maken dan ook massaal plannen om dit weekend naar de Ardennen te trekken, op bepaalde plaatsen in het land is er nog geen sneeuw gezien dit jaar. Maar zal het sneeuwdek nog overvloedig aanwezig zijn in de Ardennen en de Oostkantons? Reeds enkele dagen situeren de meeste voorspellers namelijk dat de dooi op vrijdag zal aanbreken door het naderen van een Atlantische storing.

  Deze Atlantische storing brengt ook warme lucht met zich mee waardoor de temperaturen vanaf zaterdagochtend niet meer onder het vriespunt geraken. De dooi zal dus onherroepelijk ingezet worden. Maar hoe snel zal dit gaan? Op vrijdag namiddag verwachten we helaas ook regen in het zuiden van het land. Hierdoor zal de sneeuw in een versneld tempo degraderen. Het sneeuwdek ligt op sommige plaatsen tot 40 cm dik en alles zal dit weekend dan ook niet kunnen wegsmelten. De sneeuw zal wel van een slechte kwaliteit zijn door het vallen van de regen op vrijdag. Het is dan nog maar de vraag of de piste’s open zullen blijven.

  Bronnen: MeteoGroup, www.weerstationmaasmechelen.be/sneeuw (zeer handige site voor de sneeuwliefhebbers)

  Door: Sam Hias