Felle onweders

Advertentie
Mijn weer
 • Omstreeks 15u clusterden de afzonderlijke onweershaarden zich tot een heuse onweerslijn, die op dat moment liep tussen Deinze en Geraardsbergen.

  Het aantal bliksemontladingen van maandag (tot 16u). Een eerste onweershaard trok vanochtend over de Noordzee, daarna was het westen aan de beurt.

  Een felle joekel op het radarbeeld doet een supercel vermoeden, al is dat verre van zeker.

  Op weerwoord zette Bart Verhaegen dit fraai beeld. De uitzakking van de wolkenbasis, ook wel wallcloud genoemd, doet vermoeden dat het om een supercel gaat.

 • Felle onweders
  31.08.2015 15:33

  Opnieuw trokken er felle onweders over, waarbij het westen kop van jut was, alweer. Vooral in de regio van Doornik, Gent, Aalst en Antwerpen was er sprake van fel onweer met veel regen en een bijzonder hoge bliksemactiviteit.

  • Advertentie

  Felle onweders
  Tussen 14u en 16u trok er een lijn met felle onweders over het westen van het land. Meer bepaald ontstond er een flinke onweershaard in de regio van Picardië en Artois die via Rijsel (Lille) ons land binnenkwam rond 14u. Omstreeks 15u clusterden de afzonderlijke onweershaarden zich tot een heuse onweerslijn, die op dat moment liep tussen Deinze en Geraardsbergen. Rond 16u was Antwerpen aan de beurt en de NoorderKempen, om geleidelijk verder te trekken naar Nederland. Op deze onweerslijn kwam heel veel wolk-tot- wolk ontladingen voor en regende het pijpenstelen. Ook werd er lokaal hagel gemeld, maar felle windstoten bleven uit.

  Supercel
  Even later rond 16.15u ontstond er een vreemde structuur in de omgeving van Brussel. Volgens enkele foto’s die op de populaire weersite weerwoord werden gezet, lijkt het wel om een supercel te gaan. Ook op basis van de radarbeeld is het niet onmogelijk. De neerslagintensiteiten lipen op tot bveon 50 mm/u. Wel zijn er wel een aantal bezwarende elementen om het een supercel te noemen. Het systeem duurde niet erg lang. Een supercel kan uren standhouden, terwijl de structuur hier hooguit een half uur op de radar te bekijken was. Verder was de bliksemactiviteit niet erg hoog.

  Verder in de week
  De hitte is met deze onweders verdreven. De wind is naar het noordwesten gedraaid en daarmee komt vrij frisse polaire lucht naar ons toe. Deze is in eerste instantie licht onstabiel, waardoor we niet al te veel buien kunnen verwachten. Later in de week wordt het met de nadering van een lagedrukgebied onstabieler en kunnen er meerdere buien vallen. De hele week verloopt vrij fris met maxima rond 17 graden en een stevige wind.

  Door: DH